Петровска: Земјата е безбедна, инвестираме многу во нова и современа опрема и будно ја следиме состојбата во регионот

Министерката за одбрана, Славјанка Петровска, синоќа во интервју се осврна на некои актуелни одбранбени прашања како што се безбедноста на Македонија, модернизацијата и опремата, регионалната безбедност и македонскиот придонес во КФОР, како и помошта за Украина, пренесува Телеграф.

„На денешната седница на Советот за безбедност се потврди она што јас и моите колеги го кажавме во изминатиот период, а тоа е дека Република Македонија е безбедна земја и во моментов не најдовме директна закана за нашата безбедност. Она што беше потврдено и во Советот е одличната координација на безбедносните служби за откривање во нашата земја, кои со тек на време ги споделуваат информациите што стигнуваат на различни канали и од различни извори“, рече министерката Петровска во врска со заклучоците од седницата на Советот за безбедност со Претседателот Пендаровски.

Министерот нагласи дека се следи и состојбата во регионот, главно во Косово, каде со одлука на Владата од пред две недели наскоро ќе се зголемат македонските контингенти со дополнителен вод.

„Досега Армијата испрати два вода војници кои се дел од мисијата на НАТО на Косово, КФОР. Пред две недели донесовме одлука да испратиме уште еден вод војници. Постапката за нивен избор, избор и одлука за влез е во тек и очекувам наскоро да бидат испратени. Внимателно ја следиме ситуацијата од два аспекта – прво затоа што сме соседна земја и иако не сме директно засегнати, навистина сакаме регионалниот мир и безбедност да бидат загарантирани“, рече министерот.

Во однос на поддршката за Украина, Петровска информира дека е пристигнато ново барање за донација на воена опрема, што во моментов го анализира Генералштабот. Доколку се утврди дека донирањето на потребната опрема нема да влијае на борбената готовност, рече министерот, ќе и биде предложено на Владата да донесе одлука за донација на нов пакет опрема.

Во однос на опремата на македонската армија, министерот нагласи дека анализите за набавка на беспилотни летала се готови и дека се планира тие да се користат и за воени и за цивилни потреби.

„Како министер за одбрана бев информиран за потребата од воведување систем за борба против дронови и беспилотни летала и секогаш кога војската добива некаква опрема што може да се користи за двојна употреба, односно и за цивилни цели. , правиме дополнителна анализа и за ова. Повеќе од сигурно е дека употребата на беспилотни летала, освен исклучиво за воени цели, ќе се прошири и во областа на заштитата на критичната инфраструктура, во обезбедувањето на објекти кои се од особено значење за одбраната на државата, во превенцијата од пожари и мониторинг на патиштата на имигрантите“, рече министерот и додаде дека целта е секогаш да се биде ефикасен и економичен во искористувањето на средствата во буџетот за одбрана.