ПИЈАНОТО НА ФРЕДИ МЕРKЈУРИ СЕ ПРОДАВА ЗА ЦИФРА ОД КОЈА ЌЕ ВИ СЕ ЗАВРТИ ВО ГЛАВА: Вреди цело богатство, а на аукција има уште некои предмети

0

Обожавателите на Фреди Меркјури можеби се прашуваат дали тоа е сон или реалност кога ќе влезат во реплика на неговиот дом во Лондон, во кој се сместени илјадници предмети на починатиот фронтмен на Квин , кои ќе бидат изложени во петок.

Рами Малек, Фреди Меркјури

Ретките предмети, вклучително и рачно напишани текстови, уметнички дела и колекционерски предмети од домот на Меркјури во Лондон, Гарден Лоџ, се грижеа за неговата блиска пријателка Мари Остин од неговата фатална пневмонија поврзана со СИДА во 1991 година.

Предметите за прв пат ќе бидат јавно изложени на едномесечна изложба во Сотби, која повеќето од нив ќе ги стави на аукција во септември, а цените ќе се движат од 40 фунти до неколку милиони фунти. Во центарот на аукцијата е црниот пијано на Меркјури Јамаха, проценет на 2-3 милиони фунти, односно 2,5-3,8 милиони долари, на кој во 1975 година ја компонирал епската песна „Боемска рапсодија“.

Други предмети за продажба вклучуваат круна и кралска мантија на Меркјури, кои ги носеше на неговата последна турнеја со Квин во 1986 година, се проценуваат на 60.000-80.000 фунти и сребрен чешел за мустаќи Tiffany & Co од 400-600 фунти.

Рачно напишаните стихови на „We Are The Champions“ се проценуваат на 200.000-300.000 фунти и „Killer Queen“ на 50.000-70.000 фунти.