Повеќе деца се убиени во Газа за три недели отколку во четири години конфликт во светот

0

Бројот на деца убиени од Израел во Газа за само три недели го надминува бројот на деца убиени од 2019 година во конфликтните зони ширум светот, изјави палестинскиот адвокат Ахмед Абофул, кој работи на полето на меѓународното право.

Абофул, правен советник на организацијата за човекови права Ал-Хак, со седиште во Рамала на окупираниот Западен Брег, зборуваше за децата убиени во Газа на 20 ноември, Светскиот ден на правата на децата.

Тој изјави дека здравствениот систем во Газа е колабиран.

„Болниците се полни со повредени луѓе кои лежат по ходниците. Лекарите се принудени да им дадат приоритет на повредените. Полни се и мртовечниците, а лекарите вршат операции без анестезија. Стотици илјади луѓе бараат засолниште од бруталното бомбардирање. Тие се сместени во училиштата, каде што постои ризик од епидемии поради лошите хигиенски услови “, рече Абофул.

Тој истакна дека станува се потешко да се утврди колку луѓе се убиени во Газа и колку деца има меѓу нив.

„Она што го знаевме пред колапсот на здравствениот систем е дека Израел убива по еден Палестинец на секои четири минути во Газа. Според Save the Children, бројот на деца убиени од Израел во Газа за само три недели го надмина бројот на деца убиени во конфликтните зони ширум светот од 2019 година. Израел во моментов убива во просек по шест деца и четири жени на час “, истакна Абофул.

Тој изјави дека Израел досега извршил повеќе од 1.050 масакри во Газа и избришал цели семејства од нивната евиденција.

„Израел таргетираше повеќе од 125 здравствени установи, оставајќи приближно 20 болници надвор од функција. Во првата недела од војната, таа ја бомбардираше Газа повеќе отколку што САД го бомбардираа Авганистан за една година. Убија повеќе цивили во првите 25 дена отколку Русија во Украина за 1,5 година. Во рок од еден месец, тој фрли еквивалент на две нуклеарни бомби врз Хирошима. Окупациската армија призна дека ја бомбардирала Газа со еквивалент на 10 килограми експлозив по лице. Израел досега убил повеќе луѓе во Газа отколку во српскиот геноцид врз босанските муслимани. Ова е геноцид. Ова мора да престане сега “, рече Абофул.

Тој посочи дека Советот за безбедност на Обединетите нации (ОН) споменал шест сериозни прекршувања на правата на децата за време на војната.

„Израел изврши три од овие прекршувања: убивање и осакатување деца, напаѓање училишта или болници и спречување на децата да пристапат до хуманитарна помош. Тој ги извршуваше своите напади намерно и систематски “, рече Абофул.

Тој нагласи дека вооружените сили и вооружените групи се должни, во согласност со меѓународното хуманитарно право, да преземат мерки за заштита на цивилите, особено децата кои се ранливи за време на конфликти.

„Граѓанската инфраструктура, особено болниците, имаат посебен статус на заштита во меѓународното хуманитарно право. Окупаторската израелска армија сè уште не ја презела оваа акција, тие не дадоа сериозни или убедливи докази дека заштитените места ја изгубиле оваа посебна заштита “, објасни Абофул.

Тој нагласи дека сите достапни податоци покажуваат дека Израел намерно гаѓа деца и жени.

„Израелското систематско таргетирање на заштитени цивили, главно жени и деца, болници, амбулантни возила, училишта на УНРВА, пекари, магацини за храна и резерви на вода на УНРВА, намерно гладување за да ги принуди луѓето да го напуштат Појасот Газа, укажува на политика. Станува збор за серија воени злосторства и злосторства против човештвото, вклучувајќи глад, принудно раселување, етничко чистење и тортура. Ова е уште една Накба која се расплетува пред нашите очи и често покажува сериозни знаци на геноцид“, рече Абофул.

Тој исто така изјави дека повеќе од 50 отсто од населението на Газа се деца.

„Повеќето деца во Газа претходно доживеале еден или повеќе израелски напади. Некои претходно биле повредени и ги изгубиле родителите или саканите. Ниту едно дете на светот не треба да страда вака. Срамна дамка за човештвото е тоа што палестинските деца мора да го поминат ова“, рече Абофул.

Тој потсети дека медицинскиот персонал во Газа почнал да го користи терминот „WCNSF“, што значи „Рането дете без преживеано семејство“, за палестинските деца.

„Ова е кратенка што не треба да постои. Никој не го заслужува тоа. Не може да има оправдување за суровоста и непочитувањето на човечкиот живот. Срцето ме боли за децата кои изгубиле родители или семејства. Страдањата што треба да ги издржат палестинските деца е незамисливо и нехумано “, рече Абофул.

Тој напомена и дека палестинските деца се тешко истрауматизирани.

„Различни извештаи подготвени пред последниот напад откриваат дека повеќе од 91 отсто од децата во Појасот Газа доживеале некаква траума. Само оваа стапка требаше да биде доволна да ја разниша свеста на човештвото, но за жал страдањата на Палестинците се чини дека се нормализирани и толерирани. „Историјата нема да им прости на оние кои ги нормализираат и рационализираат злосторствата на Израел против децата, бидејќи овие луѓе имаат и крв на палестински деца на рацете “, рече Абофул.

Тој нагласи дека различни тела на ОН, особено Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ), не ја исполниле својата одговорност за заштита на децата за време на вооружени конфликти.

„ООН срамно не успеа да ги заштити палестинските деца. Целосен скандал е што Израел сè уште не е вклучен во годишната црна листа на ОН на земји кои ги кршат правата на децата во конфликти. „Неговиот неуспех и неподготвеност да ги заштити палестинските деца како и другите деца ширум светот го доведуваат во прашање неговиот кредибилитет и ефикасност “, додаде Абофул.