Повеќе од 192.000 Украинци побегнале во Украина: Сега се во опасност, се појави ризик

Илјадници украински бегалски семејства се изложени на ризик да станат бездомници оваа зима и имаат четири пати поголема веројатност да завршат на улица отколку семејствата од Велика Британија, според истражувањето на британскиот Црвен крст.

Таа организација и Универзитетот Хериот-Ват во извештајот повикуваат на обезбедување дополнителни средства за украинските семејства, со цел да се спречи нагло зголемување на бездомништвото во таа група, пренесува Гардијан. 

Во извештајот се наведува дека 6.220 украински бегалски семејства се очекува да аплицираат за финансиска поддршка за бездомниците до крајот на оваа година, што е зголемување од 13 отсто во споредба со претходната година. 

Истражувачите открија дека украинските семејства се изложени на далеку поголем ризик од бездомништво од другите семејства во Обединетото Кралство. 

Вкупно 298.430 семејства аплицирале за финансиска поддршка за бездомниците во 2022/23 година, што е 1,24 отсто од сите домаќинства во Англија во таа година.

Побарувачката за достапно домување низ Обединетото Кралство се зголемува, при што Украинците се особено изложени на ризик од бездомници поради ризикот од раскинување со станоиздавачите, јазичните бариери и тешкотиите при навигација на пазарот на домување.

Досега, повеќе од 192.000 Украинци пристигнале во Обединетото Кралство преку две главни владини шеми – Домови за Украина, каде британските семејства примаат бегалци и Украинската семејна шема, која им овозможува на Украинците да им се придружат на членовите на семејствата населени во Обединетото Крралство.