Познатиот кардиолог открива како НЕДОСТАТОКОТ НА ЖЕЛЕЗО влијае на организмот и кои се превенциите за ЗДРАВО СРЦЕ

0

Кардиологот објаснува и зошто анемијата не е исто што и недостатокот на железо.

Што предизвикува срцева слабост и како тоа е поврзано со недостаток на железо во организмот, објасни проф. д-р Петар Сеферовиќ, кардиолог.

– Срцева слабост настанува затоа што срцето ја губи способноста за нормално да работи поради различни причини. Или поради крвните садови кои го снабдуваат со крв или поради самиот срцев мускул. Многу е важно да се разбере дека тоа е многу опасна болест, дека кога некој ќе се разболи, засекогаш е во состојба на болест, но проблемот може да се спречи – објасни познатиот кардиолог.

Првата и втората фаза претставуваат пациенти кои не се во клиничка процедура, туку оние кај кои е можно да се спречи развојот на болеста.

– Превенцијата на срцевата слабост е превенција од кардиоваскуларни заболувања – превенција од висок крвен притисок, превенција од дијабетес, маснотии, пушење, мала физичка активност и преголема телесна тежина – нагласи професорката.

Контрола на крвниот притисок, превенција од дијабетес, ниво на маснотии во крвта во дозволени граници, живот без цигари, физичка активност и превенција од дебелина, ова се шест превентивни мерки против срцева слабост.

Недостатокот на железо не е исто како анемија

Важна улога игра и генетиката, а како значаен фактор се почесто се споменува недостатокот на железо.

– Во клиничките студии е докажано дека пациентите кои имаат недостаток на железо во еритроцитите имаат ризик од влошување на нивната срцева слабост и дека лекарите можат да го решат тоа со едноставно давање на железо интравенозно, што им овозможува на овие пациенти брзо да ги наполнат своите складишта за железо и подобрување на нивната општа состојба – истакна професорот.

Важно е да се нагласи дека анемијата и недостатокот на железо не се иста работа. Недостатокот на железо што доведува до слаба митохондријална функција ја влошува срцевата слабост.

Недостатокот на железо е фактор кој придонесува за влошување на состојбата на пациентот, но и за влошување на прогнозата за развојот на болеста. Лекот делува само кога се дава интравенски и оралното железо нема ефект, пишува РТС.