,,Пола век живее сам во шума!” Направил колиба, сам произведува струја, никој не би му дал 82 години, а ова е тајната на неговата виталност (фото/видео)

Еден Американец откри како живеел 46 години во изолирана колиба во шумата каде што користи рачно изработена ветерница за да ги напојува своите уреди.

Наречен едноставно „Ал“, 82-годишниот старец од државата Вашингтон е ѕвезда на краткиот филм на „Јутјубер“ со корисничко име „DiegoTraceHard“. Во документарецот Ал на гледачите им го покажува својот еколошки дом што го изградил на парцела од 16 хектари. Тој објаснува како функционира неговото коло во мелницата и како првпат почнал да генерира сопствена енергија со сегашниот систем на 13 декември 1996 година, со тој датум врежан во мелницата.

Ал

Оттогаш, тој купи три соларни панели кои го вршат најголемиот дел од работата.

– Претежно тоа е сончева енергија. Воденото тркало е за темни зимски ноќи, го користам можеби два или три часа – рече Ал, додавајќи дека неговата потрошувачка на енергија е „многу мала“.

Има и генератор во барака во случај на прекин на струја, но ретко го користи. За време на појадокот обично го има вклучен лаптопот додека слуша радио, а потоа, како што рече, не користи ништо до околу шест навечер. Навечер сака да го вклучува лаптопот за да гледа вести. За да ја загрее својата куќа и сауната што ја изградил во доградбата, Ал истакнува дека на прагот има купишта дрва бесплатно.

Неговата парцела е главно опкружена со стари дрвја, но има и кедри и други дрвја.

– ,,Имам 16 хектари балса, побрзо паѓаат отколку што можам да ги исечам. Имам доживотно снабдување. Никогаш нема да морам да исечам живо дрво“, рече Ал.

Тој исто така нема сметки за вода, а на неговата земја има природен извор. Има цевка која оди од изворот до куќата и друга цевка која оди до сауна . Се разбира, нема водоснабдување, па изградил два полски тоалети.

Што се однесува до „соседите“, како што рече, има дабари, куни, видри, риби и чапји. По 40 години живеење во шума наишол на американска црна мечка.

– Таа трчаше право по брегот пред неколку години. Беше помала, веројатно женско. Досега не сум видел пума – рече тој.

Ал

Ал, исто така, бил сведок на ерупцијата на Света Хеленс од неговиот дом во 1980 година. Тој фотографирал обрачи од чад што се издигнувале во воздухот и покажал како шумата станала погуста со текот на времето – постарите слики покажуваат ретка средина.

Иако живеењето во дивина не е за секого, Ал вели дека сака да живее во изолирана локација. Неговата единствена врска со надворешниот свет е фиксниот телефон и лаптопот.

– Мразам дури и еднаш неделно да одам во град по намирници , тешко е. „Среќен сум ако можам да стигнам до поштенското сандаче неколку пати неделно“, вели Ал.

На крајот му ја доверил на Диего тајната на неговата виталност во поодминати години.

– Живот во природа – кратко одговори Ал, додавајќи дека планинарењето и сечењето дрва за огрев го одржуваат во форма и излегува надвор без разлика на времето.

Документарецот, објавен на YouTube пред три месеци, досега има речиси три милиони прегледи, а многу корисници ја поздравија одлуката на Ал да се посвети на животот во природа.

– Му се возхитувам на овој олдтајмер и ви благодарам што ја споделивте (приказната) и инспириравте толку многу од нас кои се обидуваме да го достигнеме вашиот совршен пример. Вие сте лидер и пионер – изјави еден корисник.