Полска трета земја која го бојкотира Светското првенство во бокс поради учество на Руси

 – Полската боксерска асоцијација одлучи да ги бојкотира светските првенства за мажи и жени поради учество на руски и белоруски спортисти на нив, изјави потпретседателот на асоцијацијата Мачеј Демел за sport.pl.

– Донесовме одлука дека нема да се натпреваруваме на натпревари на кои ќе учествуваат Руси и Белоруси. Оттогаш немаме донесено нова резолуција, така што старата останува на сила. Ние сме доследни на нашите постапки, рече функционерот.

Претходно, боксерската федерација на САД и боксерската федерација на Велика Британија одбија да учествуваат на светските првенства за мажи и жени.

Меѓународната боксерска федерација (ИБА), на чело со Русинот Умар Кремлев, во октомври 2022 година, и покрај актуелните препораки на МОК, им дозволи на Русите и Белорусите да се натпреваруваат под знамињата на нивните земји.

Светското првенство за мажи ќе се одржи во Ташкент од 1 до 14 мај, жените ќе боксуваат во Делхи од 15 до 31 март.