ПОЛ МАККАРТНИ: НЕ БЕВ ЈАС ПРИЧИНАТА ЗА РАСПАДОТ НА БИТЛСИТЕ

Речиси 50 години, Сер  Пол Макартни  ја презема вината за распадот на Битлси. Ова дојде од соопштението за печатот од 1970 година во кое Макартни откри дека направил „пауза“ од најголемиот рок бенд.

Но, во интервју за Би-Би-Си, тој рече дека поделбата е поттикната од Џон Ленон.

„Јас не ја поттикнав разделбата. Ттоа беше нашиот Џони“, рече во интервјуто Џон Вилсон.

„Јас не сум човекот што ја поттикна поделбата. О не, не, не. Еден ден Џон влезе во соба и рече ги напуштам Битлси. И рече: „тоа е доста емотивно, повеќе е како развод“. Џон отсекогаш сакал да се отцепи од општеството затоа што бил воспитан од неговата тетка Мими, која била прилично угнетувачка, па затоа секогаш барал да се ослободи“.


Вилсон го прашал дали бендот би продолжил доколку Ленон би заминал.

„Може да се случи“, одговори Сер Пол.

„Поентата беше дека Џон правеше нов живот со Јоко и сакаше да лежи во кревет една недела во Амстердам во мир“, рече тој, додавајќи дека неговите постапки се некомпатибилни со тоа што бендот продолжил да пишува и снима заедно. .

„Тоа беше најтешкиот период во мојот живот. Ова беше мојот бенд, ова беше мојата работа, ова беше мојот живот. Сакав да продолжи. Мислев дека правиме прилично добри работи и мислев дека можеме да продолжиме“.

Мекартни рече дека новиот менаџер на бендот, Ален Клајн, ги советувал да не зборуваат за разделбата додека тој договарал договори во нивно име, но дека басистот станал нетрпелив и проговорил, правејќи да звучи како тој да е причината за разделбата на бендот.

„Се уморив да го кријам тоа“, рече Мекартни.

Интервјуто на БиБиСи ќе се емитува на 23 октомври, околу еден месец пред премиерата на документарниот филм на режисерот Питер Џексон за последните денови на групата, насловен „Get Back“.