Помор на школки во Јадранското Море, одгледувачите се очајни: „Имам околу 30 тони дагњи, се е мртво“

Постои сомнеж дека се работи за паразит кој предизвикувал проблеми и кај переските.

Радио Задар објави дека има помор на школки во Новиградското Море. Одгледувачите ги забележаа првите проблеми со школките во септември минатата година, а во меѓувреме почнаа да умираат во се поголеми количини. Шиме Маруна, сопственик на фармата во Масленица, останал целосно без култура на школки. Тој наведува дека штетата на неговите насади е 100 отсто:

Растеше од ден на ден, за месец и половина веќе имаше 50 проценти од штетата, во меѓувреме две анализи на ветеринарниот институт во Загреб потврдија присуство на паразити, имам околу 30 тони дагњи, се е мртво, некој би требаше да ни даде некој совет, да ни каже што да правиме понатаму. Сега сите ние во Новиградското море сме исти како таа школка, практично и ние сме готови. Кај моите колеги се е исто, овде во Новиградски моро сме 7-ца одгледувачи, кај сите е исто како кај мене, се се поклопува, има одгледувачи и со уште многу насади… – дознаваме на фармата за размножување во Масленица.

Ги контактиравме сите релевантни адреси, до денес не добивме никаков одговор, некој мора да ни каже што понатаму – предупредува Шиме Маруна.

Раководителот на лабораторијата на Хрватскиот ветеринарен институт Дражен Ораиќ за ХРТ потврди дека првите анализи укажуваат дека причината за чумата на морската дагња во Новиградското Море е паразит:

Се сомневаме дека се работи за паразит кој наликува на паразитот што предизвикуваше проблеми на периските, слично е. Во тек се понатамошни испитувања – примероците ќе ги испратиме до Европската референтна лабораторија, доколку се потврди дека овој паразит е првпат во даганот на Јадранот, потврдата не може автоматски да значи дека паразитот е единствениот или единствената причина за настанатата смртност. Тоа е област со отворена вода, за жал, исто како и со проблемот со школките, а во овој случај нема лекови или мерки со кои би се излечиле школките, тоа се процедури кои одземаат многу време – изјави Ораиќ за Радио Задар.