Поплавите предизвикаа цревна вироза во делови на Корушка

Словенечкиот институт за јавно здравје денеска предупреди на ширење на цревна зараза во Межишката долина во Корушка, во делови каде сè уште не е воспоставено снабдување со вода за пиење по поплавите што ја зафатија земјата на почетокот на август.

Институтот апелира до населението да ја преврива водата и да користи купечка вода во шишиња.

Пријавени се симптоми на повраќање и дијареја. Се претпоставува дека причина за заразата е контаминирана вода, храна или контакт со отпад.

Цревна вироза е пријавена и на подрачјето Чрна во Корушка, каде се воведени дополнителни мерки. Словенечката армија го снабди населението со средства за дезинфекција, а жителите ќе добијат и писмени летоци со предупредувања и мерки што треба да преземат.