Последниот дијалог пред трагедијата: „Зелено светло за возот на смртта“

0

Објавен е дијалогот меѓу управникот на станицата во Лариса и машиновозачот на патничкиот воз Intercity 62.

Објавен е аудио документ од кобниот дијалог меѓу стационарот и машиновозачот, непосредно пред страшниот судир на двата воза во Темпи.

Во несреќата загинаа најмалку 43 лица, а повеќе од 80 се повредени.

Се верува дека господарот на железничката станица, без да знае за тоа, му дал на машиновозачот „зелено светло“ да се престрои на друг дел од пругата, на кој веќе сообраќал товарниот воз.

Возачите не се изненадија кога го видоа црвеното светло пред себе, бидејќи семафорите извесно време не работеа. Шефот на станицата, наводно, не сфатил дека возот влегол на спротивната страна, така што немало шанса да ја поправи својата грешка во неколку минути пред несреќата во Темпи, рекоа железнички извори цитирани од „Прото тема“.

Каков бил разговорот меѓу машиновозачот и станицата

Возач на моторот: Дали Лариса слуша?

Шефот на станицата: Слушај. Со бројот 47 поминувате низ црвениот излез семафор до влезниот семафор на Неиос Порос.

Возач на моторот: Дедо Мраз, ќе одам?

Шефот на станицата: оди, оди.

Возач на моторот: Готово, добра вечер

Шефот на станицата: Многу среќа.

Има и снимка од разговорот помеѓу стационарот и прекинувачот што открива што се случило.

Менувач: Дедо Мраз да се вратам?

Шефот на станицата: Не, не. Асто како што е затоа што следи 1564 .

Менувач: Готово, добро, ќе го оставам косо како што е.

Овој дијалог открива дека работникот го прашал управникот на станицата дали треба да го врати прекинувачот, за возот да се врати на првата пруга. Меѓутоа, тој добил инструкции од газдата дека локалниот воз ќе ја користи дијагоналната пруга, како што била. Меѓутоа, управникот на станицата заборавил да нарача прекинувач, па Intercity тргнал во спротивна насока.

Овие разговори се официјални и машиновозачот немаше причина да се сомнева во наредбите на управителот на станицата, бидејќи веруваше дека Лариса се слушнала со своите колеги на следната станица, во Неи Пори, и верувал дека пругата е слободна.

Има индиции дека во тој кобен вторник имало голем број технички проблеми, поради што некои делови од пругата биле затворени.

Intercity тргна во 22:48 со задоцнување од 48 минути од железничката станица Палајофарсалос, а комерцијалниот воз пристигна на „рандеву на смртта“ неколку минути по 23:00 часот, пишува Protothema.

Шефот на станицата, откако првично тврдеше дека го „заклучил“ возот на вистинската пруга „но дека системот не го послушал“, подоцна ја признал својата фатална грешка.

Се очекува стационарецот да одговара за убиство од небрежност по член 302 од Кривичниот законик, за телесна повреда од небрежност (член 314 од КЗ) и за опасни интервенции во превозни средства (член 291 од КЗ).