Последното истражување во Германија: АфД оди подобро од кога било, поддржано од 23 отсто од гласачите

Владејачката „семафорска коалиција“ во Германија достигна најниска точка во анкетите на јавното мислење, додека поддршката за Алтернатива за Германија (АфД) расте, покажува анкетата на АРД „Моргенмагазин“.

Партиите од „семафорската коалиција“ се уште се под притисок по локалните избори во Баварија и Хесен. Во истражувањето тие го постигнале најлошиот резултат од сојузните избори, пишува „Шпигел“.

Заедно, Социјалдемократската партија на Германија (СПД), Зелените и Слободната демократска партија (ФДП) добија поддршка од една третина од гласачите во истражувањето спроведено од институтот Инфратест димап. Алтернатива за Германија постигна најдобар резултат со 23 проценти. 

Ако има федерални избори следната недела, ЦДУ/ЦСУ би добила еден отсто повеќе од минатонеделните 29 отсто и би била најсилната фракција. СПД би изгубила еден процент и би освоила 15 отсто, што е најлошиот изборен резултат во овој изборен период. Зелените би изгубиле и еден процентен поен и би добиле 13 отсто од гласовите, како и ФДП, која потоа би била на пет отсто. 

Според истражувањето, Германците во моментов се најмногу загрижени за имиграцијата и бегалците: 44 отсто од нив го навеле ова прашање како најважен политички проблем што властите треба прво да го решат.

На второ место се прашањата за вооружените конфликти, мирот, надворешната политика (18 отсто ги сметаат за приоритет), а на трето место се пензиите и пензиското осигурување (13 отсто). Економијата ја гледаат како политички приоритет 11 отсто од граѓаните, а инфлацијата и даноците 10 отсто.

1.203 германски граѓани со право на глас учествуваа во анкетата на Институтот Инфратест димап, спроведена за потребите на АРД „Моргенмагазин“.