Постои можност да се контролираат финансиските текови за продажба на „Соравија“, смета Спасовски

0

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, смета дека е можно да се отвори постапка за контрола на финансиските текови околу продажбата на ТЦ „Соравија“, во кој случај, како што беше објавено вчера, 39 отсто од акциите ќе биде во сопственост на Дрин Ахмет.

„Тоа се податоци и информации кои нудат можност да се отвори контролна постапка, пред се финансиските приходи, а се подразбира дека Јавното обвинителство ќе може да отвори истрага и врз основа на неа да ги ангажира надлежните институции за правото. спроведување и контрола на сите факти и аргументи“, рече Спасовски на новинарско прашање дали МВР ќе провери како Дрин Ахмети стекнал 39 отсто од акциите во „Соравија“.

Спасовски во својот коментар за собирот најавен во организацијата на МПЦ во знак на протест против предложениот закон за родова еднаквост, истакна дека законот се уште не е влезен во владина процедура и дека треба да се отвори широк дијалог.

„Сметам дека треба да се отвори широк дијалог за овој закон и на крајот да ги достигнеме очекувањата на општеството. Кога ќе се затвори целата расправа, тогаш законското решение може да оди во владина и собраниска процедура“, рече Спасовски.