Постојат 4 места на телото кои треба добро да ги измиете навечер, предупредуваат експертите

0

Можеби нема потреба да ја миете косата секој ден, но тоа не значи дека не треба да миете одредени делови од телото.

Хигиената е важен дел од доброто здравје, а некои делови од телото сè уште бараат поголемо внимание и важно е да ги измиете пред спиење. 

“Да се ​​туширате пред спиење е добро за вашата кожа, но и за вашето здравје. На овој начин ќе ја отстраните нечистотијата што се насобрала на вашето тело во текот на денот”, објаснува д-р Река Тајлор, експерт за козметика. За кои делови од телото зборуваме?

1. СТАПАЛА 

Според д-р Том Биернацки, мирисот на нозете и габите можат да преживеат само ако на нив има мртва кожа, но и ако кожата е влажна. Што можеш да направиш? Измијте ги со сапун и вода. Ако не го направите ова, ризикувате да добиете нокти или габични инфекции . Важно е добро да ги миете стапалата, а не само да ги ставате под вода, да внимавате на петите и просторот меѓу прстите.

2. ЈАЗИК

Навечер, кога ги миете забите, задолжително измијте го и јазикот. Секој знае дека четкањето на забите е важно, но јазикот е заборавен. Тоа може да биде  извор на лош здив  , но и совршено место за развој на бактерии. Истите овие бактерии, доколку не се ослободиме од нив, можат да предизвикаат проблеми со здравјето на усната шуплина. Повеќето четки имаат средство за чистење јазик на задната страна, па користете го тоа. 

3. ЗАД УВОТО

Може да дојде до инфекција и еден вид дерматитис доколку редовно не ја миете кожата зад увото, а токму тоа многумина ќе го игнорираат. д-р. Сандра Хаџ, наведува дека зад увото има жлезди кои лачат многу масло, а може да се акумулира и пот. Ова доведува до развој на бактерии кои можат да предизвикаат непријатен мирис. Темелно исчистете ја областа со сапун и вода пред спиење.

4. ПОД ПАЗУВИТЕ 

Исто како и вашите стапала, многу е лесно да се каже кога треба да се измие пределот на пазувите. д-р. Вагас Ахмад Бутар, матичен лекар вели дека поради потта може да се развијат бактерии во областа, кои исто така можат да предизвикаат инфекции. Секако, користењето на миризлив спреј ќе помогне, но нема да се ослободи од нечистотијата. Измијте се со топла вода и сапун пред спиење.