Пратеникот на ДУИ: Не гласање за нова Влада, нема дилема за уставни измени

0

Изет Меџити, потпретседател на Демократската унија за интеграција (ДУИ) и дел од таканаречената „Огнена група“, изјави дека нема да гласа за новата Влада, но нема дилеми. околу уставните измени.

„Ова е политика за инает и за секојдневни цели и интереси. Јас нема да гласам за новата Влада. Но, да додадам дека сите пратеници етнички Албанци немаат дилеми околу уставните измени. Двата аспекта не треба да се поврзуваат. Оваа, како што се нарекуваме „огнена група“, има тројца пратеници, но разговараме и со други. Гледам помали партии кои исто така се незадоволни“, рече Меџити за Република .

Тој смета дека Алијансата за Албанците не треба да биде вклучена во Владата.

„Овие потези не беа потребни, имавме стабилно мнозинство и требаше само да ги исполниме ветувањата. Немаше потреба од политички акробации. Се надевам дека ова нема да доведе до предвремени избори и сите треба да го најдеме решението за уставните измени. , затоа што ова е единствениот пат до ЕУ“, вели Меџити.