Предупредување од дерматолог: Доколку ги земате овие лекови, избегнувајте да бидете на сонце

0

Земањето некои лекови со истовремена изложеност на УВ зраци може да предизвика алергиска реакција на кожата.

Луѓето кои се на антибиотска терапија треба целосно да избегнуваат сончање. Познато е дека хормоналниот статус влијае на пигментацијата на кожата, па затоа жените кои земаат хормонална контрацепција или се на хормонски третман треба особено да внимаваат на сонцето.

50 лекови
Имено, ваквата терапија, како и некои лекови кои се земаат, на пример, поради дијабетес, ја сензибилизираат кожата на УВ зрачење, па може да се појават чешање, кафени дамки, а кожата на некои места дури и да побели, т.е целосно да изгуби пигмент. Пред изложување на сонце, не е препорачливо да користите козметика како дезодоранс, парфем и шминка.

  • Хемиските супстанци кои се дел од ваквите препарати во контакт со УВ зраците може да предизвикаат алергиска реакција или појава на пигментација на кожата која исклучително тешко се отстранува – изјави за живим.хр дерматологот Марија Буљан.

Важно е да бидете добро информирани за тоа кои лекови можат да предизвикаат реакција на сонце. Фармацевтот може да ве информира дали лекот што ви е препишан е фотосензибилизирачки.

Земањето таков лек со истовремена изложеност на сонце може да доведе до фототоксична реакција – кога лекот, зајакнат со дејството на сонцето, се активира и ја оштетува кожата, или до фотоалергиска реакција – кога сончевата светлина ја менува структурата на лекот , кој имунолошкиот систем го препознава како туѓо тело и предизвикува алергиска реакција придружена со воспаление и егзема на кожата.

Вообичаено правило е дека пациентите кои земаат лекови треба да бидат претпазливи при изложување на сонце, да го земаат лекот навечер за да се апсорбира во текот на ноќта или целосно да избегнуваат сончање.

Витамин А
Познато е дека повеќе од педесет лекови комуницираат со сонцето. Меѓу нив се антимикробни лекови (ципрофлоксацин, левофлоксацин, доксициклин, комбинација на сулфаметоксазол и триметоприм), антихистаминици за третман на алергии (дифенхидрамин), лекови за срцеви заболувања (амиодарон, нифедипин, дилтиазем, еналаприлемидими), хидрохлоротиазид), антихипертензиви (дилтиазем, еналаприл), статини (флувастатин, правастатин), антидепресиви (амитриптилин), нестероидни антиинфламаторни лекови (напроксен, пироксикам), хипогликемици (деривати на сулфонилуреа – глибенкламид), лекови (анти-изинорет) …

Покрај тоа, витамините А и Б6 и кантарионот исто така може да предизвикаат осип доколку се земаат со изложување на сонце. Познато е дека и парфемите можат да имаат таков ефект. Доколку дојде до реакција, ладни облоги и кортикостероиди можат да помогнат, а доколку осипот не исчезне, треба да се обратите на лекар.