ПРЕКРАСЕН ПОДВИГ – Научниците снимија радио сигнал на оддалеченост од девет милијарди светлосни години од Земјата

Радиосигнал оддалечен девет милијарди светлосни години од планетата Земја е снимен во најквалитетното видео досега, објави во петокот Space.com.

Сигналот е откриен со единствена бранова должина позната како „линијата од 21 сантиметар“ или „водородна линија“, за која се вели дека е емитирана од неутрални атоми на водород.

Сигналот снимен од џиновскиот метробранов радио телескоп во Индија може да значи дека научниците можат да почнат да го истражуваат формирањето на некои од најраните ѕвезди и галаксии.

Истражувачите открија сигнал од „галаксијата што формира ѕвезди“ наречена „SDSSJ0826+5630“, која беше емитирана кога 13,8 милијарди години стариот Млечен Пат – галаксијата во која се наоѓа Земјата – беше стара 4,9 милијарди години.
„Тоа е еквивалент на поглед наназад 8,8 милијарди години“, велат индиските космолози.

Се вели дека галаксиите емитуваат светлина во широк опсег на радио бранови должини. До неодамна, радио брановите со бранова должина од 21 cm беа снимени само од блиските галаксии.

„Галаксијата емитира различни видови радио бранови. Досега беше можно да се снима само од блиската галаксија, ограничувајќи го нашето знаење на галаксиите поблиску до Земјата“, додаваат научниците.