Препознајте ги на време: Пет предупредувачки знаци што укажуваат на побрзо стареење

0

Еден од потешките аспекти на стареењето е падот на когнитивното размислување. Падот најчесто се јавува по 45-тата година од животот, но некои знаци може да се забележат и порано. Сепак, когнитивниот пад не треба да опаѓа нагло.

Според Центарот за епидемиологија и истражување на здравјето на населението во Франција и Обединетото Кралство, природно е што нашето когнитивно размислување опаѓа со возраста, но треба да обрнеме внимание на некои знаци на забрзано стареење.

Губење на меморијата и заборав

Губењето на меморијата е вообичаено како што старееме. Но, ако губењето на меморијата станува поизразено, тоа значи дека мозокот старее побрзо од очекуваното.

Тешкотии со концентрирање и фокусирање

Ако ви е тешко да се концентрирате и ви е тешко да се фокусирате на работата, ова е и знак дека имате проблеми со забрзаното стареење. Најдобро би било да правите вежби кои ќе ви го подобрат фокусот.

Опаѓање на вештините за решавање проблеми

Еден од показателите за забрзано стареење е падот на способноста да ги решавате задачите што сте ги решавале со леснотија. Заморот може да биде и причина за опаѓање на способноста за решавање задачи, па доколку овој знак ви се појавува повремено, тогаш нема причина за грижа.

Промена на расположението и емоционална нестабилност

Промените на расположението и емоционалната нестабилност се поврзани со стареењето на мозокот. Во овој случај, најдобрата опција е да разговарате со професионалци како психијатри.

Намалена ментална агилност и побавна обработка на информации

Намалувањето на менталната агилност и побавната обработка на информациите исто така може да бидат знаци за забрзано стареење на мозокот. Како и другите знаци на стареење, можете да интервенирате и да го прилагодите вашиот животен стил за да го одржите вашето ментално здравје.