Претседателот на Собранието: Денешниот терористички напад не е само обид за живот на јавниот обвинител, туку напад врз државноста

0

„Tерористичкиot напад не е само обид за живот на јавниот обвинител, туку напад врз државна власт, а со тоа и врз државноста“, рече претседателот на бугарскиот парламент, Росен Жељазков, на 1 мај коментирајќи ја експлозијата врз автомобилот. на бугарскиот јавен обвинител. Иван Гешев.

„Ова е напад врз меѓународниот престиж на Бугарија. Во време кога земјата бара влез во Шенген и во еврозоната, тешко е да се предвиди какви последици ќе има таквиот чин. Вакви дела не биле сведоци од 1990-тите, речиси две генерации. За жал, денес сме сведоци на одгласите на тие времиња. Ова е првиот обид за атентат во модерната историја на Бугарија против актуелен функционер“, додаде Жељазков.

„Од суштинско значење е реакцијата на државата да биде јасна и цврста преку безбедносните служби, истражните органи и целото судство. Националната служба за заштита, Државната агенција за национална безбедност (САНС) и Министерството за внатрешни работи треба координирано и На бескомпромисен начин да се идентификуваат и да се изведат пред лицето на правдата што е можно побрзо сторителите на денешниот терористички напад кој во јавноста остави чувство на вознемиреност за тоа што се случува во Бугарија“, рече понатаму Жељазков.

„Не можеме да дозволиме ова да се случи во Европа, во земја-членка која тврди дека ги исполнила сите критериуми за пристапување кон Шенген и еврозоната, но ја става во опасност безбедноста на нејзините граѓани и нормалното функционирање на државните органи. цврсто и погрижете се да ја зачуваме довербата на Бугарите во државата, во државноста и нормалното функционирање на безбедносните системи. Ништо не е поважно од безбедноста на бугарските граѓани, а безбедноста на властите е предуслов за тоа ” тој рече.