Претседател на американската ФЕД: Денеска нема зголемување на каматните стапки, соодветно е дополнително зголемување

Џером Пауел вели дека намалениот економски раст се очекува да продолжи, бидејќи високите каматни стапки тежат врз инвестициите.

Претседателот на американската централна банка (ФЕД) Џером Пауел изјави во средата дека речиси сите членови на централната банка со право на глас веруваат дека натамошното зголемување на каматните стапки најверојатно ќе биде соодветно во 2023 година, пренесува Анадолија.

ФЕД претходно го прескокна зголемувањето на каматните стапки за прв пат од јануари 2022 година, но ја остави вратата отворена за уште две зголемувања на каматните стапки од по 25 базични поени за време на останатите состаноци подоцна оваа година.

„Економијата на САД значително забави минатата година, а неодамнешните показатели сугерираат дека економската активност продолжи да расте со скромно темпо“, рече тој, додавајќи дека активноста на пазарот на домување останува слаба, што во голема мера ги одразува повисоките каматни стапки, хипотеките.

„Повисоките каматни стапки и побавниот раст на производството, исто така, се чини дека тежат врз фиксните деловни инвестиции“, рече тој.

Пауел рече дека членовите на Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC) со право на глас очекуваат да продолжи понискиот економски раст.

Претседателот на ФЕД нагласи дека американската економија се соочува со спротивставени ветрови од заострените кредитни услови за домаќинствата и бизнисите, кои најверојатно ќе влијаат на економската активност, вработеноста и инфлацијата.

„Степенот на овие ефекти останува неизвесен“, додаде тој.

И покрај мрачните изгледи за американската економија, ФЕД ја зголеми прогнозата за раст на еден процент за 2023 година, во однос на претходната проекција од 0,4 проценти во март.

Очекувањата за раст за 2024 и 2025 година, сепак, беа ревидирани надолу за по 0,1 процентен поен, на 1,1 и 1,8 отсто, соодветно, од 1,2 и 1,9 отсто.

Централната банка ги зголеми каматните стапки за вкупно 500 базични поени од март 2022 година до мај 2023 година на 10 состаноци за да се бори против рекордната инфлација која минатото лето се искачи на највисокото ниво во повеќе од 40 години.