Проверете ги вашите мобилни телефони: Apple трајно ќе избрише некои фотографии од вашиот уред, еве како да ги зачувате

Ако користите iPhone, препорачливо е да отидете во My Photo Stream и да ја зачувате содржината на вашиот уред

Apple трајно ќе го избрише целиот ваш фото албум од вашиот iPhone следниот месец, но за среќа постои лесен начин да ја зачувате содржината од губење засекогаш. Технолошкиот гигант објави дека го повлекува My Photo Stream, албум кој автоматски ги складира вашите снимки од последните 30 дена.

Во почетната фаза на исклучувањето, My Photo Stream престана да поставува фотографии на 26 јуни, и сè ќе биде изгубено кога албумот ќе биде избришан на 26 јули, пишува Daily Mail.

Ако сте корисник на iPhone, се препорачува да отидете на My Photo Stream – достапно преку апликацијата Photos – и да ја зачувате содржината на вашиот уред. My Photo Stream нуди бесплатно складирање повеќе од една деценија и алтернатива на iCloud Photos, кој штотуку стана поскап во Британија и други земји.

„My Photo Stream е планирано да се повлече на 26 јули 2023 година“, објаснува Apple на својата веб-страница за поддршка.

– Како дел од оваа промена, поставувањето нови фотографии на My Photo Stream од вашите уреди ќе престане еден месец пред тоа, на 26 јуни 2023 година. Ако фотографијата што ја сакате не е веќе во вашата библиотека на одреден iPhone, iPad или Mac, задолжително зачувајте ја во вашата библиотека на тој уред, се вели во нивното известување.

Корисниците излегоа на Твитер за да ја споделат својата вознемиреност од заминувањето на децениската функција, при што еден го нарече „навистина тажно“.

„Го користев за да добивам фотографии помеѓу мојот iPhone 6 на iOS 12, iPhone 4 на iOS 6 и macOS“, напиша тој на Твитер.

– Мислам дека мојот поток на фотографии од Apple штотуку исчезна. Изгубив многу фотографии – твитна друг корисник.

Споменатата услуга е воведена од Стив Џобс во 2011 година, My Photo Stream е бесплатен сервис кој автоматски прикачува до 1000 фотографии во последните 30 дена. Повеќе од една деценија им овозможува на корисниците пристап до фотографиите на неколку уреди на Apple, па доколку фотографирале на еден уред, како што е iPhone, би можеле да ја најдат и да ја преземат на друг, како што се iPad или Mac.

Ако плаќате за iCloud+ и секогаш имате доволно простор за складирање на вашите фотографии, новата одлука на Apple не треба да биде причина за загриженост. Меѓутоа, ако ја користите бесплатната верзија на iCloud и секогаш ви снемува простор за нови фотографии, поголема е веројатноста да бидете оштетени.

My Photo Stream отсекогаш бил бесплатен, така што им даваше на корисниците место безбедно да ги складираат нивните најнови снимки без трошоци (иако фотографиите ќе исчезнат од My Photo Stream откако ќе бидат направени пред повеќе од 30 дена). My Photo Stream нуди iCloudi, кој обезбедува многу повеќе простор за складирање и зачувува фотографии, без разлика колку стари се фотографиите.

iCloud нуди до 5 гигабајти слободен простор за складирање, што е доволно за складирање на околу 3.500 фотографии, но ако сакате повеќе простор за складирање, ќе мора да платите.