Продолжува дијалогот Косово-Србија, следна средба Охрид!

0

Уште само четири дена остануваат до 18 март, кога Албин Курти и Александер Вучиќ ќе слетаат во Охрид, како продолжение на средбата во Брисел. Можеби на средбата на 27 февруари ништо не беше потпишано, но беше потврдено и уверено дека Косово има постигнато голем напредок во преговорите, затоа и Курти уште од последната средба изрази подготвеност да го потпише тој договор, но Вучиќ го одби затоа што сè уште не е подготвена да ја прифати фактичката реалност дека Косово е независно и има независен премиер. Затоа, втората средба по објавувањето на француско-германскиот предлог како можност за постигнување конечен договор, е определено да се одржи во Северна Македонија, поточно во градот Охрид. Според Курт,пишува Журнал.

Курти и Вучиќ на 18 март во Охрид –

На 18 март, премиерот на Косово, Албин Курти и претседателот на Србија, Александер Вучиќ, ќе ја имаат следната средба во Охрид во рамки на дијалогот за постигнување конечен договор, кој би гарантирал мир и стабилност за целиот регион. .

Се очекува да се разговара за планот за имплементација како составен дел на француско-германскиот план, кој предвидува нормализација на односите меѓу двете земји, за што двајцата протагонисти постигнаа првичен договор во Брисел. Политичкиот аналитичар од Косово Блерим Бурјани во изјава за ТВМ2 вели дека изборот на Охрид за град каде што ќе се одржи средбата првично се должи на значењето што овој град го има од минатото, со надеж дека ќе може напишете нова историја повторно..

„Сметам дека Охрид е избран за неутрално место на Балканот, кој е поврзувачка точка на Албанија, Србија, Косово и Македонија. Значи, кога зборуваме за Македонија, таа е мултиетничка држава, додека Охрид е место каде што е потпишан историскиот македонско-албански договор. Мислам дека Охрид се уште може да биде дел од историјата на балканските народи, бидејќи ако се склучи, или ќе имаме Договор во однос на планот за имплементација, тогаш секако дека Охрид ќе биде спомнат и во ситуација кога историски договор е склучен меѓу Косово и Србија“, изјави Блерим Бурјани, политички аналитичар од Косово.

Според Бурјани, останува да се види текот на развојот на настаните, како и епилогот во однос на планот за реализација, кој според него е енигматичен и со малку информации за содржината.

„Партиите ќе бидат таму и секако ќе разговараат за планот за имплементација кој досега е енигматичен и нема транспарентност, немаме ништо транспарентно за тоа како ќе изгледа тој план и не знаеме дали ова ќе биде работна средба или дали тоа ќе биде само документ кој е напишан готов, наречен план за имплементација, а страните само ќе го потпишат. Така што не знаеме конкретно дали ќе биде потпишан таков договор, освен француско-германскиот договор кој не е потпишан, но партиите само усно потврдија дека ќе го прифатат планот“, рече Бурјани.

Бурјани смета дека постигнувањето договор меѓу страните ќе биде позитивен чекор што ќе потврди дека двете земји напредувале кон обезбедување мир, па дури и укинување на санкциите од ЕУ, кои се однесуваат на двете земји.

Што се случи на средбата на 27 февруари во Брисел меѓу Курти и Вучиќ?

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека на средбата во Брисел со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, била договорена содржината на европскиот предлог за нормализација на односите меѓу двете држави.

„Тоа беше потврда дека европскиот предлог е прифатлив и непроменлив. Напредокот ќе се однесува на планот за имплементација. Ние сме на добар и еднонасочен пат за нормализирање на односите. Тоа е договор на симетрија, добрососедство и соработка во иднина“, рече Курти, нагласувајќи дека средбата во Брисел била позитивна и конструктивна.

Шефот на дипломатијата на европскиот блок, Жозеп Борел, по средбата на Курти и Вучиќ под посредство на Европската унија, изјави дека страните се подготвени да продолжат со спроведувањето на предлогот.

Од друга страна, Вучиќ изјави дека средбата била „многу тешка“, но додаде дека разговорите ќе продолжат и во „следниот период“.

„Мислам дека е важно соопштението на ЕУ да содржи зборови за неопходноста од спроведување на сите претходни договори. Јас, секако, инсистирав на Заедницата на општините со српско мнозинство. Мислам дека Курти не беше подготвен да го прифати сега, но ќе видиме дали ќе го прифати во иднина“, рече тој.

За француско-германскиот план многу се зборуваше без да се има конкретна точка од содржината на овој план до вчера, кога се одржа средбата од особено значење во Брисел. Бидејќи едната страна во овој случај, Косово, се согласи со овој план, а другата страна Србија одби, планот е објавен. Но, самото објавување на планот е одговор дека Србија наскоро ќе го прифати истиот. Што всушност содржи овој план?

Планот преку кој се обидуваат да го постигнат договорот кој беше објавен во јавноста по средбата, вклучува заложба на страните да ги почитуваат сите досега постигнати договори во дијалогот за нормализација на односите, како и заложба да не се попречуваат меѓусебно во интегративните процеси. Досегашните договори го вклучуваат и оној за формирање Заедница на општини со српско мнозинство на Косово, кој беше постигнат во 2013 година, но никогаш не беше спроведен. Курти одлучи дека во Косово не може да има едноетничко здружување со извршни овластувања, додека Вучиќ инсистира на нејзино формирање.

Сепак, поважно од средбата на шефовите на двете држави на 27 февруари е фактот што во јавноста излезе долгоочекуваниот документ, за чија содржина на големо се шпекулираше. Сега останува да видиме што ќе се случи на средбата на 18 март во Охрид.