Производителите на жито ги блокираа граничните премини со Романија, Бугарија заедно со Полска, Унгарија, Чешка и Романија инсистираат на итно регулирање на прашањето за увоз на земјоделски производи од Украина, изјави Румен Радев

0

Бугарија заедно со Полска, Унгарија, Чешка и Романија инсистираат на итно регулирање на увозот на земјоделски производи од Украина. Ова стана јасно од зборовите на претседателот Румен Радев како одговор на новинарско прашање во врска со протестот на производителите на жито кај нас.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Инсистираме на итно регулирање на оваа работа и добивање соодветна поддршка на нашите земјоделски производители, за да одговара на штетите што ги трпат, коментира шефот на државата. Ова прашање го поставив многу сериозно пред Советот на Европската унија, го ставив на претседателот на Европската комисија и на претседателот на Европската унија, додаде претседателот.

Стотици производители на жито од регионите Бургас, Варна и Добрич се собраа на протест меѓу граничниот премин „Кардам“ и генерал Тошево, блокирајќи го сообраќајот во реонот на пунктот. Производителите на жито рано утринава го блокираа сообраќајот и во реонот на контролниот пункт „Мостот Дунав“ кај Русе.

Производителите на жито сакаат да престане бесцаринскиот увоз на украински стоки во Европската унија, да се заштити бугарското производство и да се продава бугарското производство по правични цени, изјави Илија Проданов, потпретседател на Националната асоцијација на производители на жито.

Демонстрантите кренаа транспаренти со зборовите: „Стоп за геноцидот врз земјоделството“, „Сакаме да бидеме конкурентни земјоделци“, „Бугарската земја го храни бугарскиот народ“.

Претседателот на Тракискиот сојуз на производители на жито, Радослав Христов, рече дека околу 40 отсто од производството произведено минатата година во Бугарија се наоѓа во магацини. „Прашање е каде ќе го складираме новиот производ бидејќи жетвата ќе почне за три месеци. Тука сме затоа што Брисел не ни го слуша гласот“, рече Христов.

Милен Коев – претседател на Регионалниот сојуз на фармери „Дунав грин“, изјави дека целта на протестот е да се заштити бугарското производство. „Во регионот Русе, околу 50 проценти од производството – пченица, пченка, сончоглед – лежи во магацините. Во другите години, до овој момент имаме продадено речиси сè. Пазарот е многу тежок. Цените што ни ги нудат се многу ниски и ние сме во загуба, рече Коев. Тој изјави дека протестот ќе продолжи и во наредните два дена.