Проколнат крал! Лицето му било ужасно деформирано, предизвикувало гадење – обдукцијата покажа страшни детали

Многумина ќе речат дека нема потрагична историска личност од шпанскиот крал Карлос II, кој исто така го нарекуваа „маѓепсана“.

Карлос II од Шпанија стана крал кога имал само три години, откако неговиот татко ненадејно починал.

Меѓутоа, тој никогаш не бил крал каков што требало да биде, бидејќи на негово место владееле други до неговата смрт. Бил со кревко здравје, секогаш болен и умрел без наследник.

Работите да бидат уште полоши, Карлос беше ликот и сличноста на дете родено како резултат на инцест. Инаку, Хабсбурзите биле познати по тоа што се венчале со братучеди, чичковци, тетки, се со цел да ја задржат власта во своето семејство.

Сите баби, деца, прабаби и прадедовци и прадедовци на Карлос биле потомци на исти родители.

Во основа, сите нивни деца се венчаа меѓу себе. До моментот кога се родил Карлос, тој имал повеќе испреплетени генетски линии отколку што го „ направил “ неговиот брат или сестра , поради што тој бил сериозно деформиран и оттаму го нарекуваат „ маѓепсан “ или „ проколнат “.

Вилицата му била деформирана до тој степен што не можел ниту да ја затвори устата ниту да јаде нормално.

Европските кралски семејства не биле ни свесни што може да им донесе ова вкрстување, но по некое време сфатиле дека добиваат слаби и деформирани деца. Поради деформитетот на вилицата, Карлос не можел ни да зборува нормално, а како дете само мрморел.

 

Неговата прва сопруга мислеше дека е одвратен

Кога Карлос се ожени со Мари Луис, тоа беше брак за стекнување и одржување што е можно поголема моќ, додека љубовта не се ни спомнуваше. Неговата сопруга се згрози од неговиот изглед, додека низ кралството се прошири веста дека „католичкиот крал е толку грд што предизвикува страв и постојано изгледа болно “. Сепак, бракот се одржа иако не се венчаа јавно, бидејќи невестата беше премногу згрозена за да го погледне младоженецот.

Работите да бидат уште полоши, Карлос бил стерилен, а на Мари Луиз не и било дозволено да стапи во контакт со никого на суд. Ова доведе до тоа Мари Луиз да страда ужасно од депресија предизвикана од изолација.

Во 1689 година, Мари Луиз отишла на јавање, а кога се вратила се пожалила на болки во стомакот и умрела истата вечер. Се шпекулираше дека ја отрула свекрвата. Сепак, современите научници веруваат дека таа починала од апендицитис. Но, никогаш нема да дознаеме колкава е интригата што се случила во замокот на кралот Карлос и до каде биле подготвени да одат.

По нејзината смрт, на Карлос му била донесена нова сопруга, Марија Луј д’Орлеанс, која била донесена затоа што е потомок на семејство во кое жените раѓаат само здрави машки деца. Иако имала посилна волја од неговата прва сопруга, Марија не можела да му роди наследник на кралот кој бил стерилен.

Кога Карлос имал 30 години, тој одеднаш остарел, ќелав и изгледал двојно постар од него. Имал и халуцинации, па сите шанси биле дека кралот нема долго да живее.

Тоа се оствари и кралот Карлос набрзо умре, а по неговата смрт започна сериозна борба за власт.

Карлос уште додека бил жив наследил сериозни проблеми во државата, а едвај јадел и зборувал, а камоли да решава некои државни проблеми.

Поради војната за шпанското наследство по неговата смрт, Шпанија го загуби своето право на делови од Холандија, Италија и Велика Британија. Хабсбурзите сè уште го задржаа најголемиот дел од моќта во Европа, но нивната контрола врз Шпанија заврши.

Аутопсија на кралот Карлос

Аутопсијата на кралот беше чиста сензација бидејќи луѓето сакаа долго и напорно да зборуваат за деформитетот што го создава инцестот. Кога лекарот извршил обдукција на неговото тело, изјавил дека во телото на кралот нема крв, дека цревата му изгниле, дека мозокот му е под вода и дека има само еден збрчкан тестис. Луѓето ја шират приказната со голем ентузијазам.