Профитот на јужнокорејскиот гигант Samsung падна за цели 95 отсто

0

Глобалниот пад на набавките на полупроводници поради забавената економија и слабото трошење на клиентите предизвика пад на цените на чиповите во првиот квартал, што предизвика намалување на производството во целиот сектор.

Глобалниот пад на набавките на полупроводници поради забавената економија и слабата потрошувачка на потрошувачите доведе до остар пад на цените на чиповите во првиот квартал, што предизвика намалување на производството во целиот сектор, пишува CNN .

Самсунг соопшти дека неговиот бизнис со чипови ќе се фокусира на сервери и мобилни производи со висок капацитет „врз основа на очекувањата за постепено закрепнување на пазарот и обновување на глобалната побарувачка“ во втората половина.

За тековниот квартал, Samsung соопшти дека очекува ограничено закрепнување на мемориските чипови бидејќи големите компании за центри за податоци инвестираат поконзервативно во серверите.

Најголемиот светски производител на мемориски чипови рече дека оперативниот профит паднал на 640 милијарди вони (478,6 милиони долари) за кварталот јануари-март, што е пад од 95 отсто од околу 10 милијарди долари една година порано и најнизок профит од кој било квартал во последните 14 години. Приходите се намалени за 18 отсто на 53,83 милијарди долари.

Одделот за чипови на јужнокорејскиот технолошки гигант, инаку неговиот најсигурен извор на готовина, објави загуба од 3,8 милијарди долари во споредба со профитот од 7,3 милијарди долари една година порано.

Купувачите ширум светот го намалија купувањето поради зголемената инфлација. Како резултат на тоа, компаниите за паметни телефони, компјутери и сервери ги намалија залихите, што предизвика пад на цените на чиповите за околу 70 проценти во последните девет месеци.

Samsung даде ретка најава на почетокот на овој месец за намалување на производството на чипови, придружувајќи им се на помалите ривали.

Иако тоа може да помогне да доведе до благо закрепнување на цените на чиповите, аналитичарите велат дека профитот на Samsung во тековниот квартал би можел да биде сличен на оној од првиот квартал без фундаментално закрепнување на побарувачката за уреди што користат чипови.

До втората половина од годината, клиентите ќе останат без залихи и постепено ќе почнат повторно да купуваат чипови, соопшти Samsung.

И покрај рекордната загуба на чипови, Samsung соопшти дека потрошил околу 8 милијарди долари на капитални расходи во текот на првиот квартал, најмногу во првиот квартал од која било година.

Од тоа, 7 милијарди долари се потрошени на чипови бидејќи Samsung го зголемува производството во своите фабрики во Тејлор, Тексас и Пјонгтаек, Јужна Кореја.

„Samsung Electronics ќе продолжи да инвестира во мемориски полупроводници на слично ниво како минатата година… за да обезбеди среднорочна до долгорочна конкурентност“, се вели во извештајот.

Мобилниот бизнис на Самсунг беше светла точка, при што беше забележан профит од 2,9 милијарди долари во првиот квартал, што е повеќе од 2,8 милијарди долари една година порано.

„Самсунг се фокусира на профитот наместо на испораките“, бидејќи ја задоволува поотпорната побарувачка за премиум смартфони наместо обемот, рече Џене Парк, виш аналитичар во Counterpoint.

Во втората половина, Samsung очекува пазарот на паметни телефони да се зголеми во испораките и приходите како што закрепнува глобалната економија.

Акциите на Samsung паднаа за 0,5 отсто во утринската трговија, во склад со поширокиот пазар.

Акциите на Samsung се зголемија за околу 16 отсто од почетокот на годината, бидејќи инвеститорите очекуваат закрепнување на мемориските чипови во втората половина на оваа година.