Психолог од Харвард тврди дека една реченица значи дека вашата љубовна врска завршила

Иако не постои врска во која паровите нема да се скараат барем еднаш, според психолог од Харвард, една реченица значи дека вашата врска е завршена.

Кога зборуваме за здрави врски, комуникацијата е од најголема важност за растот и развојот на врската со текот на времето. Сепак, многу врски не го преживуваат тестот на времето.

Зборувајќи за тоа, психологот од Харвард Кортни С. Ворен сподели во напис за CNBC дека проучувала многу парови во последните две децении. Врз основа на нејзините набљудувања, таа заклучи дека кога партнерите разговараат едни со други со презир – тоа во повеќето случаи води до уништување на нивната врска.

„Една фраза која пренесува презир што сум ја видел најчесто ги уништува врските е: „ Посакувам никогаш да не се сретневме “, рече Ворен.

Причината поради која го објаснува ова е дека презирот произлегува од нечие верување дека нивниот партнер е безвреден или дека нивните ставови не се вредни за разгледување. Личноста која разговара со својот партнер често завршува со понижување или повредување, што повторно е спротивно на нивната љубов и врска.

Покрај тоа, таа наведе некои други фрази кои укажуваат на презир:

  • „Ти ми го уништи животот“
  • „Ти си непријатност“
  • „Не ми е гајле што мислиш или како се чувствуваш“
  • „Ти си патетичен“
  • „Не вредиш за моето време“
  • „Ми должиш. Те трпев со години“
  • „Да немавме деца, до сега ќе те оставив“
  • “Ми се гадиш”
  • „Никој друг не би те сакал“.
  • Важно е да се напомене дека презирот не мора секогаш да биде вербален, а се изразува и преку говорот на телото, како што е драматично превртување на очите. Сето ова служи за омаловажување на другиот, што на крајот може да ја уништи основата на здрава врска.