ПУТИН ДАДЕ ИТНА НАРЕДБА -„ЗГОЛЕМЕТЕ ГО ПРИТИСОК НА ОВАА ГРАНИЦА!“ Сериозен разговор со разузнавачите

0

Рускиот претседател Владимир Путин денеска ќе има „сериозен разговор“ со Федералната служба за безбедност (ФСБ), изјави портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков.

„Путин денеска ќе учествува на состанокот на Комитетот на Федералната служба за безбедност. Претседателот ќе одржи говор, тој дел ќе биде отворен“, рече Песков. „Претежно, ќе се работи за сумирање на минатогодишните резултати на ФСБ и поставување на изгледите за следната година“, додаде тој.

Да потсетиме, обраќањето на Путин до нацијата пред една недела траеше околу час и 45 минути. На крајот од говорот тој објави дека е суспендирано учеството на Русија во договорот Нов старт, кој беше потпишан со САД.

Откако ги обвини НАТО и САД за недостаток на соработка, тој рече: „Затоа сум принуден да објавам дека Русија го суспендира своето учество во Договорот за стратешка контрола на вооружувањето“. Сепак, тој посочи дека ова не е повлекување од договорот.

Тој додаде дека Русија ќе изврши нови тестови за нуклеарно оружје доколку Америка го стори истото.

„Нè напаѓаат, а сакаат да воведат инспекции? Тоа е апсурдно“

„На почетокот на оваа година добивме барање за инспекции на нашиот нуклеарен арсенал. Ова е апсурдно. Знаеме дека НАТО е директно вклучен во нападите врз руските објекти и сили. Тие нè напаѓаат, а сакаат да воведат инспекции? Ова е апсурдно“, рече Путин.

„НАТО и САД отворено кажуваат дека целта им е стратешки пораз на Русија. После тоа очекуваат да ги пуштиме во нашите капацитети? Нуклеарниот арсенал не е само во САД туку и во Франција и Британија. Тоа е целосно оружје насочени против Русија. Изјавите на нивните лидери тие го потврдуваат тоа. Тоа мора да го земеме предвид“, рече тој.

„Првиот договор за контрола на нуклеарното оружје беше потпишан со САД во 1991 година. После тоа, нашите односи достигнаа такво ниво што САД и Русија рекоа дека повеќе не се сметаат за непријатели. САД го напуштија тој договор. Нашите односи пропаднаа“, изјави Путин.

„Сакаат да ѝ нанесат стратешки пораз на Русија“

„Почнаа да ги уништуваат сите основи на светскиот поредок по Втората светска војна и чекор по чекор го уништуваат системот на светска безбедност и контрола на оружјето. Тие започнаа серија војни низ светот, а со истата цел – да уништи меѓународните односи по Втората светска војна. Од 1945 година ситуацијата се промени, тоа е објективен процес што не може да се игнорира. Она што е неприфатливо е што САД почнаа да го реструктуираат светскиот поредок во согласност со своите потреби“, тврди Путин. додавајќи дека членките на НАТО сега велат дека Русија мора да ги слуша нивните барања.

„Нивните барања се или цинични или глупави. Тие не се глупави, тие сакаат да ѝ нанесат стратешки пораз на Русија. Ви велам, не го напуштаме договорот засекогаш, го паузираме. Мораме да одредиме што сакаат Франција и Британија “, рече Путин.