Путин остар за офанзивата на Украина: Тие трпат големи загуби, уништени се 30% од возилата што им ги испрати Западот, а разбиени се Полските платеници

0

Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека Украина трпи големи загуби од почетокот на офанзивата.

За време на средбата со воените дописници, Путин нагласи дека целите на специјалната воена операција се прилагодуваат во согласност со моменталната ситуација на фронтот.

– Ние, генерално, ништо нема да промениме, а овие цели за нас се од фундаментална природа – рече шефот на државата.

Путин рече дека големата контраофанзива на Украина трае од 4 јуни и дека Киев користи специјално подготвени резерви и напаѓа во четири правци.

– Непријателот не беше успешен во ниту еден сектор. Имаат големи загуби – рече шефот на државата и нагласи дека вооружените сили на Украина загубиле најмалку 160 тенкови и 360 оклопни возила.

Во исто време, вели тој, опремата уништена од Русија сочинува 25-30 отсто од вкупниот обем на воени возила што Западот му ги испрати на Киев.

– Украина има загуби од големи размери предизвикани од прецизно оружје со долг дострел на концентрацијата на персонал и опрема. Затоа Украина има многу повеќе загуби – вели Путин.

Според него, вооружените сили на Украина имаат и значителни загуби во персоналот.

– Ако земеме непоправливи загуби, јасно е дека одбранбената страна има помалку загуби, но сепак овој сооднос е еден спрема десет во наша корист. Имаме десет пати помалку од загубите на вооружените сили на Украина – изјави шефот на државата.

Путин укажа на големите загуби на полските платеници кои се борат на страната на Киев.

– Варшава крие информации за ова дури и од сопственото население – рече Путин и истакна дека Москва постепено и методично се занимава со демилитаризација на Украина.

Путин нагласи дека Русија не е заинтересирана за уништување на хидроцентралата Каховка бидејќи таа ги поплавила териториите под нејзина контрола. Истовремено, тој ги посочи придобивките за вооружените сили на Украина од поплавите.

Путин рече дека Москва ќе го реши проблемот со украинското гранатирање на регионот Белгород.

– Можеше да се претпостави дека непријателот ќе се однесува така и веројатно беше можно подобро да се подготвиме – рече Путин.

Тој истакна дека Москва има неколку начини да го реши овој проблем.

– Прво, зголемување на ефикасноста на контраартилериската борба, но тоа не значи дека нема да има таканаречени пристигнувања на наша територија. И ако тоа продолжи, тогаш очигледно ќе треба да го разгледаме тоа прашање. Можеби ќе треба да создадеме зона на таква оддалеченост што би било невозможно да се стигне до нашата територија. Не велам дека утре ќе ја започнеме таа работа. Треба да видиме како ќе се развива ситуацијата – објасни рускиот лидер.