Путин рече дека западните разузнавачки служби му помагаат на Киев да организира терористички напади во Русија

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека терористичките напади во новите региони на Русија и остатокот од земјата се организирани од украински „неонацисти“ и нивните „соучесници“ не без учество на западните разузнавачки служби.

Рускиот претседател ова го изјави на состанокот на Советот за безбедност.

„Неонацистите и нивните соучесници дејствуваат не само на територијата на нови поданици, туку и вршат злосторства во други региони. Постојат сите причини да се тврди дека потенцијалот на трети земји – западните специјални служби – е вклучен во подготовката на таква саботажа и терористички напади“, – рече претседателот.

Владимир Путин додаде дека терористичките напади на нови територии се организираат редовно. Цели на овие терористички напади се владини претставници, агенции за спроведување на законот, јавни личности, новинари, како и наставници од училишта и универзитети.

Вреди да се потсетиме дека на 2 март се случи експлозија во кафуле во Санкт Петербург. За време на тоа, почина воениот командант Владлен Татарски. Инспекторите отворија кривично дело по написот „терористички напад“. Приведена и уапсена е Дарија Трепова, која на воениот командант му врачи статуетка со експлозив. Подоцна Националниот антитерористички комитет (НАК) соопшти дека експлозијата била организирана од украинските специјални служби.