Путин: „Русија е отворена за дипломатско решение во Украина“

0

 Русија е подготвена да најде „политичко и дипломатско решение“ за украинското прашање и го цени „добро балансираниот“ поглед на Кина по ова прашање, изјави рускиот претседател Владимир Путин.

 Русија е подготвена да најде „политичко и дипломатско решение“ за украинското прашање и го цени „добро балансираниот“ поглед на Кина по ова прашање, изјави рускиот претседател Владимир Путин.

Москва ја поздравува „подготвеноста на Пекинг да даде значаен придонес во решавањето на кризата“, рече Путин во мислењето објавено од кинескиот „Народен дневен весник“ во неделата, еден ден пред посетата на претседателот Си Ѓинпинг на Москва.

„Русија е отворена кон политичко и дипломатско решавање на украинската криза. Не беше Русија таа која ги прекина мировните преговори во април 2022 година“, рече тој.

„Иднината на мировниот процес зависи исклучиво од волјата да се вклучи во значајна дискусија земајќи ја предвид тековната геополитичка реалност.“

„Условите поставени кон Русија од Западот покажуваат дека таа е ‘одвоена од реалноста’ и не е заинтересирана да најде решение“, рече тој.

Путин рече дека војната во Украина е „провоцирана и вредно е поттикната од Западот“, означувајќи ја како „највпечатлива манифестација на неговата желба да ја задржи својата меѓународна доминација и да го зачува униполарниот светски поредок“.

„Кристално јасно е дека НАТО се стреми кон глобален досег на активности и настојува да навлезе во Азија-Пацификот. Очигледно е дека постојат сили што упорно работат на поделба на заедничкиот евроазиски простор на мрежа од ‘ексклузивни клубови’ и воени блокови што би служеле да го запрат развојот на нашите земји и да им наштетат на нивните интереси. Ова нема да функционира“, тврди тој.

„Русија и Кина се посветени на принципот на неделивост на безбедноста, што е грубо прекршено од блокот на НАТО“, рече Путин.

„Длабоко сме загрижени поради неодговорните и целосно опасни дејства што ја загрозуваат нуклеарната безбедност. Ние ги отфрламе нелегитимните еднострани санкции што мора да бидат укинати“, рече тој.

Тој предупреди дека политиката на Вашингтон за „истовремено одвраќање на Русија и Кина, како и на сите што не се наведнуваат на американскиот диктат, станува сè пожестока и поагресивна“.

„Архитектурата на меѓународната безбедност и соработка се демонтира. Русија е означена како ‘непосредна закана’, а Кина ‘стратегиски конкурент’“, рече тој.

– Русија и Кина бараат „поправеден мултиполарен светски поредок“

Во врска со односите меѓу Москва и Пекинг, Путин рече дека посетата на Си ќе даде нов силен поттик за нивната билатерална соработка.

Тој рече дека нивните врски отсекогаш биле градени „врз заемна доверба, почитување на суверенитетот и интересите на едни со други“, и покрај промените во глобалната политика, тие одржувале „цврсто пријателство“.

„Руско-кинеските односи достигнаа највисоко ниво во нивната историја и добиваат уште поголема сила; тие по својот квалитет ги надминуваат воено-политичките сојузи од времето на Студената војна, без никој постојано да наредува и никој постојано да се покорува, без ограничувања или табуа“, рече Путин.

„Приоритетите во односите вклучуваат трговско и економско партнерство“, рече тој, додавајќи дека трговијата во 2022 година се удвоила и достигнала 185 милијарди долари, а целта од 200 милијарди долари ќе биде надмината уште оваа година наместо во 2024 година.

„Испораките на руска нафта и јаглен значително се зголемија. Наши експерти се вклучени во изградбата на нови нуклеарни енергетски единици во Кина, додека кинеските компании активно се вклучуваат во проекти за природен течен гас. Нашата индустриска и земјоделска соработка станува сѐ посилна. Заедно ја истражуваме вселената и развиваме нови технологии“, рече тој.

„Русија и Кина се светски сили што буквално и фигуративно градат мостови, за разлика од некои земји што тврдат дека имаат хегемонија и внесуваат раздор во глобалната хармонија“, рече Путин.

„Нашите земји, заедно со истомислениците, постојано се залагаат за обликување на поправеден мултиполарен светски поредок заснован врз меѓународното право наместо одредени ‘правила‘ што ѝ служат на потребите на ‘златната милијарда‘“, рече тој.

„Русија и Кина постојано работеа на создавање правичен, отворен и инклузивен регионален и глобален безбедносен систем што не е насочен против трети земји. Во овој поглед, ја забележуваме конструктивната улога на Кинеската глобална безбедносна иницијатива, која е во согласност со руските пристапи во оваа област“, додаде рускиот претседател Путин.