Путин со план за заобиколување на мостот на Крим

0

Рускиот претседател Путин им наложи на властите да ја разработат можноста за пренасочување на туристичкиот сообраќај кон Крим преку украинските територии, анектирани од Русија во 2022-ра година, доколку сообраќајниот метеж на мостот на Крим продолжи да расте. Истакна дека е неопходно да се почитуваат безбедносните мерки. Министерот за транспорт рече дека војската е подготвена да обезбеди два брода, за транспорт на автомобили преку траектот Керч.

„Очекуваме до петок, сабота и недела повторно да има циклично оптоварување на мостот на Крим. Се подготвуваме за ова, но распоредот е нерамномеренПо поправката, сообраќајот беше отворен на Керсонскиот мост на 2-ри јули, на границата со Република Крим и регионот Керсон, што им овозможува на возачите да тргнат по алтернативен пат, заобиколувајќи го мостот на Крим“, изјави рускиот министер за транспорт, Виталиј Савељев.