Рекордна вредност на Биткоинот: „Царува тотално лудило“! Банкарите предупредуваат: Колатералната штета ќе биде огромна

На 28 февруари, Биткоинот достигна цена повисока од 60 илјади американски долари за прв пат по две години, а вредноста на криптовалутите се зголеми за повеќе од 40 проценти во текот на изминатиот месец.

Според најновите податоци, соборена е рекордната висока вредност на биткоинот поставен во 2021 година.

„Целарува тотално лудило. Кога луѓето гледаат дека нешто се случува некаде, дека има голем раст, сакаат да учествуваат во тој процес по секоја цена. Сите се плашат дека ќе пропуштат нешто големо“, објасни Тимо Лехес, коосновач. на блокчејн компанијата Swarm.

Поточно, на 28 февруари, биткоинот за прв пат по две години достигна цена повисока од 60 илјади американски долари, а вредноста на криптовалутите се зголеми за повеќе од 40 отсто во текот на изминатиот месец. Претходниот рекорд беше 68.789 американски долари и беше постигнат на 10 ноември 2021 година. Неколку главни причини се одговорни за ренесансата на Биткоин.

Прво, усвојувањето на полабава монетарна политика во Кина доведе до зголемено купување на средства, особено биткоин и акции.

Второ, фондот на Питер Тил, технолошкиот магнат и ко-основач на Pay Pal, инвестираше 200 милиони долари во Bitcoin непосредно пред да почне да расте. Тогаш цената беше под 30.000 долари. Тил е инаку познат како противник на централните државни банки, а криптовалутите ги гледа како алтернатива на монетарниот систем.

Трето, на самиот крај на 2023 година, софтверската компанија и крипто-инвеститорот MicroStrategy на 27 декември објави купување на биткоини во вредност од 615,7 милиони долари. Пред една недела купија уште 3.000 биткоини за 155 милиони долари.

Накратко, растот на Биткоин е поттикнат од огромните инвестиции од моќните играчи на пазарот на капитал. Зошто сега овие инвестиции?

Комисијата за хартии од вредност на Соединетите Американски Држави, главното надзорно и регулаторно тело на финансиската индустрија во САД, пред неколку дена го одобри Bitcoin ETF (вид на инвестициски фонд кој исто така е производ со кој се тргува преку размена, т.е. се тргува на берзите) што практично ја отвори вратата на институционални инвеститори за легално учество на пазарот на криптовалути. Се чини дека ваквата одлука беше очекувана од големите играчи.

Но, она што треба да биде пресвртната точка, по која растот ќе скокне на досега нечуени сфери за Биткоин, е неизбежното „преполовување“.

Треба да знаете како е можно да се произведат 21 милион биткоини, а досега има 18 милиони кои се произведени преку процес наречен рударство, а „рударите“ користат моќни компјутери за обработка на трансакциите со биткоини. Овие трансакции се подредени во т.н. наречени блокови во блокчејн книга. Таа книга е темел на технологијата на која се засноваат криптовалутите.

Настанот „преполовување“, кој се случува приближно на секои четири години, бил запишан во Биткоинот како код од неговиот креатор. Тоа значи дека бројот на монети што рударот ги добива како награда за завршување на секое порамнување ќе се намали од 6,25 на 3,125. Ова механички ги зголемуваат трошоците за производство и во исто време ја намалуваат понудата.

Според тоа, преполовувањето треба да го намали бројот на биткоини што влегуваат на пазарот, а според сите сметки, побарувачката ќе продолжи да расте. Според тоа, односот на понудата и побарувачката треба да доведе до дополнително зголемување на цената.

Минатата недела, претставници на Европската централна банка го осудија биткоинот, велејќи дека „вистинската вредност на биткоинот сè уште е нула евра“.

“За општеството, повторениот циклус на раст и пад на Bitcoin е застрашувачка перспектива. А колатералната штета ќе биде огромна. Сегашната цена на токенот не е показател за неговата одржливост”, предупредуваат тие.

Немаше недостиг од скандали во крипто индустријата. Комисијата за хартии од вредност го казни Binance, најголемата светска крипто берза, со рекордни 4,3 милијарди долари во ноември за „незаштита од перење пари“ и за кршење на меѓународните санкции.

Ривалот на Binance, FTKS, пропадна во 2022 година, а неговиот основач Сем Бенкмен-Фрид беше прогласен за виновен за седум точки од обвинението за измама и перење пари и се соочува со 100 години затвор доколку неговата правна жалба не успее.

Откако беа лансирани за прв пат, 70 милијарди долари се влегоа во фондови со кои се тргува преку размена на биткоини.

Тековните трошоци за производство по биткоин – главно електричната енергија што им е потребна на компјутерите што ги вршат пресметките на рударството – се околу 27.000 долари, според пресметките на американската банка JPMorgan. По „преполовувањето“ краткорочно ќе скокне на околу 50.000 долари.