Реформистичкиот блок води на парламентарните избори во Бугарија: излезни анкети

Реформистичкиот блок, составен од партиите Продолжуваме со промените (ПП) и Демократска Бугарија (ДБ), се очекува да се бори да формира стабилна коалициска влада.

Прозападниот реформски блок освои најголем дел од гласовите на парламентарните избори во Бугарија , според излезните анкети, но се очекува да се бори да формира стабилна коалициска влада во најсиромашната земја-членка на Европската унија.

Реформистичкиот блок, составен од партиите „Ја продолжуваме промената“ (ПП) и Демократска Бугарија (ДБ), освои околу 25,3 отсто од гласовите во неделата, покажа излезната анкета на Галуп Интернешнл, непосредно пред блокот на десниот центар предводен од Граѓаните за европски развој на Бугарија (ГЕРБ) на поранешниот премиер Бојко Борисов, кои имаа околу 24,7 отсто.

Анкетната агенција Тренд објави ПП/ДБ на 26,9 отсто, а ГЕРБ, заедно со нејзиниот помал партнер Унијата на демократски сили (СДС) на 26,7 отсто.

Тоа беа петти избори во Бугарија во последните две години, бидејќи личната антипатија меѓу водачите на двата главни блока го попречи формирањето на стабилна коалициска влада.

ПП/ДБ, особено, го обвинуваат Борисов и неговата партија ГЕРБ дека претседаваат со неконтролираната корупција во балканската држава за време на нивното децениско владеење кое заврши во април 2021 година, нешто што Борисов го негира.

Неуспехот да се формира стабилна влада може да ги поткопа надежите на Бугарија за приклучување кон зоната на еврото во блиска иднина и дека ќе може ефикасно да ја користи помошта од Европската унија за закрепнување од СОВИД-19.

Излезните анкети покажуваат дека други партии кои најверојатно ќе влезат во парламентот се Бугарската социјалистичка партија; партијата Движење за права и слободи (ДПЦ), главно етнички Турци; и Преродба, националистичка партија симпатична на рускиот претседател Владимир Путин во војната во Украина.

Revival беше на третото место, со околу 14,2 отсто, според Галуп интернешнал, што потенцијално и дозволува да игра улога на креатор во новиот парламент.

Политичките партии во земјата се борат од 2021 година за да формираат стабилни коалиции, што доведе до длабоко фрагментиран парламент и низа привремени влади.

„Никој повеќе не инспирира доверба“, рече Красимир Најденов (57) за АФП пред избирачкото место во Софија во неделата.

Тој рече дека сепак гласал, надевајќи се дека „владата повторно ќе почне да функционира“.