Речиси 60 тужби против Лореал во Федералниот суд во Чикаго

Пред федералниот суд во Чикаго ќе бидат здружени речиси 60 тужби во кои се тврди дека производите за омекнување на косата што ги продава американската филијала на „Лореал“ и други компании предизвикуваат рак и други здравствени проблеми.

Најмалку 57 тужби се поднесени пред федералните судови низ САД за производи кои користат трајни хемикалии за исправување на косата, покажуваат судските поднесоци.

Во тужбите се наведува дека компаниите знаеле дека нивните производи содржат опасни хемикалии, но сепак ги продавале.

Во случаите се назначени американската подружница на „Лореал“ и филијалите на индиските компании Godrej SON Holdings Inc и Dabur International Ltd.

Во соопштението објавено на интернет по поднесувањето на првите тужби, „Лореал“ наведе дека се уверени во безбедноста на своите производи и веруваат дека тужбите немаат правна основа.