Родителите денес забораваат да ги научат децата на една важна работа, вели експертот

Ева Москвиц е мајка на три деца и експерт за родителство. Зад себе има децениска работа со родители и деца. Како што раскажува за CNBC, таа премногу често гледа како родителите вложуваат многу енергија во учењето на нивните деца за одговорно однесување, одржување на собата уредна или важноста да се прават домашни задачи.

„Сето ова е важно, но има една работа што многумина од нас целосно ја забораваат: како да уживате во животот“, посочува Московиц.

Многу среќни деца растат во несреќни возрасни. Постои разлика помеѓу уживање во животот како мало дете и подготвеност да уживате во животот како возрасен.

„Според моето искуство, луѓето се најсреќни кога нивните животи вклучуваат некаква значајна, продуктивна активност. За жал, постојано сме бомбардирани со пораката дека среќата доаѓа од потрошувачката“, смета тој.

Купувањето не е најголемата награда и Московиц верува дека родителите не треба да ги учат децата дека ќе бидеме среќни само ако купиме поубав автомобил или поголема куќа.

„Дури и ако вашето дете не е директно изложено на многу реклами, тоа може да биде изложено на културата што ја создала рекламирањето. Еден пријател му покажува неверојатна нова играчка што ја добиле или присуствуваат на роденденска забава каде што го тушираат својот пријател со подароци“, додава таа.

Најсреќните деца повеќе ги ценат искуствата отколку материјалните работи

Не го поттикнувајте вашето дете да верува дека поседувањето работи носи среќа со тоа што му давате премногу подароци, вели експертот.

„Концептот да ја изразите вашата љубов кон некого со тоа што ќе му дадете подарок е убава идеја што некогаш функционирала доста добро, но толку многу деца денес добиваат толку многу работи што брзо станува поразителна“, објаснува таа.

Што се однесува до родендените, Московиц предлага да ги користите како можност за зајакнување на вашите вредности. Нејзиниот сопруг Ерик одбива подароци за неговиот роденден и наместо тоа бара децата да споделат со него спомен од нешто што уживале да го прават како семејство.

„Можете да им помогнете и на вашите деца да смислат подароци за вашиот сопружник што ќе бидат значајни, како што се рачно изработена картичка, домашна торта или рецитирање песна“, рече таа.

Играјте игри со вашите деца за да покажете колку можат да се забавуваат со едноставна палуба со карти. Изградете куќа на дрво или испечете торта со нив за да го покажете задоволството што доаѓа од продуктивните активности. Одете во музејот и покажете им на децата колку задоволство може да создаде интелектуалната активност. Ако можете да ги научите вашите деца на вредноста на овие ситници, нивните шанси за среќа ќе се зголемат неизмерно кога ќе пораснат.