Родителите со ултиматум: Ако не се реши проблемот со бомбите за 15 дена, ќе има протести

0

Родителите, наставниците и активистите од граѓанската иницијатива „Училиштата и учењето мора да има“ и од Здружението „Либрис плус“, најавија протест доколку во рок од 15 дена не се реши безбедноста на учениците во училиштата.

Според здружението, до кабинетот на министерот е испратено барање со рок од 15 дена за решавање на проблемот со бомбите.

„По средбите донесовме одлуки и испративме барање до кабинетот на министерот во кое дадовме рок од 15 дена да се јават во МВР и другите безбедносни органи со цел да се реши проблемот со бомбите и студентите да имаат безбедно образование и тишина во училишта. Јасно кажавме дека учењето на далечина е неприфатливо за сите нас. Доколку овој проблем не се реши, по 15 дена ќе протестираме и таму ќе ги искажеме сите незадоволства и други неправди со кои се соочуваат нашите деца во образованието“, се вели во дописот од Здружението „Либрис плус“.

Ги повикаа сите родителски совети, училишни одбори, сите високообразовни институции во Македонија, поединци, организации, градоначалници, комисии за образование од сите политички партии, без разлика дали се во Собранието или не, сите заеднички и сериозно дејствуваат.