Роднините на жртвите од 21 јануари поднесоа нова пријава против Бериша и Баша во Специјалното обвинителство

Членовите на семејствата на четирите жртви на „21 јануари“ овој четврток до Специјалното обвинителство (СПАК) поднесоа нова пријава за убиството на членовите на нивните семејства на булеварот.

Еуроњуз Албанија успеа да го обезбеди извештајот направен против поранешниот премиер Сали Бериша, поранешниот министер за внатрешни работи Лулзим Баша, шефот на гардата Ндреа Прендин и чуварот Агим Лупо во улога на џелат.

Новото обвинение доаѓа неколку дена откако Специјалното обвинителство против корупција и организиран криминал прогласи ненадлежност за истрагата за две обвиненија против Социјалистичката партија и министерот за правда Улси Мања.

СПАК, објавувајќи ја својата ненадлежност за 21 јануари, повторно го предаде досието до Обвинителството на Тирана.

Се чини дека семејствата на жртвите немаат доверба во обвинителството на главниот град, вклучително и вујкото на Алекс Ника, кој јавно изјави дека аудио снимката што ја има од внатрешните комуникации на гардата ќе ја предаде само на 21 јануари. на СПАК.