Русија го раскина договорот со Украина за Азовското Море и Керченскиот Теснец

0

Договорот меѓу Руската Федерација и Украина за користење на морската вода и рибарството за комерцијални цели стапи на сила во април 2004 година, четири месеци откако беше потпишан од двајцата претседатели.

Советот на Руската Федерација, Горниот дом на рускиот парламент, во средата гласаше за повлекување од договорот потпишан со Украина за Азовското Море и Керченскиот теснец, јавува Анадолија.

Рускиот претседател Владимир Путин на 24 мај поднесе предлог-закон за раскинување на договорот до Горниот дом на парламентот.

Договорот меѓу Руската Федерација и Украина за користење на морската вода и рибарството за комерцијални цели стапи на сила во април 2004 година, четири месеци откако беше потпишан од двајцата претседатели.

Во образложението на парламентот се наведува дека потребата за раскинување на договорот настанала откако териториите на кои се однесува документот паднале под руска контрола.

Според руското законодавство, по одобрението од парламентот, законот се испраќа до претседателот на негов потпис за да стапи во сила.