„РУСИЈА И АМЕРИКА КОРИСТАТ ПОСЕБЕН КАНАЛ ЗА КОМУНИКАЦИЈА? Експертот откри: Бајден го најави доаѓањето во Москва! КЛУЧНИ РАБОТИ СЕ ДОГОВОРЕНИ

Иако сите очекуваа дека за време на она што го најавија е историски говор, Владимир Путин ќе му објави тотална војна на Киев, но тоа не се случи.

Додуша, не недостигаа шокантни најави, па претседателот на Русија конечно изјави дека Русија го суспендирала Договорот за стратешко и офанзивно нуклеарно оружје СТАРТ 1, 2 и 3.

КОЈ Е НОВИОТ СТАРТ ДОГОВОР? 

Новиот договор СТАРТ, да потсетиме, е единствениот преостанат американско-руски договор за контрола на нуклеарното оружје потпишан на 8 април 2010 година, а Путин потпиша петгодишно продолжување на договорот во 2021 година врз основа на договорот што Москва и Вашингтон претходно го постигнаа.

Сето тоа остана во минатото, а светот останува да се запраша дали по само една година дојдовме на работ на нуклеарна војна, како и колку простор за маневрирање останува за какво било решение на кризата што нема да доведе до крајот на човештвото како што го знаеме.

Токму со овие одговори излегоа гостите на „Пулс на Србија“ Мишел Зубеница , политички аналитичар и Срѓан Бараќ од Центарот за социјална стабилност .

Зубеница прво зборуваше за отпорот на Украина кој го изненади целиот свет, а потоа се осврна на тоа дека има проценки дека војната ќе трае уште најмалку 4-5 години.

– Светот целосно се промени една година по првата интервенција на Русија. Пред една година никој не можеше да претпостави дека ќе има конфликт од вакви размери. Дури и кога претседателот Бајден тврдеше дека постои опасност од руска инвазија, никој во Европа не го сфати сериозно , дури ни самите Украинци. Меѓутоа, кога се случи агресијата, никој не очекуваше дека Украина ќе пружи ваков отпор. Со оглед на тоа дека Русија беше втора сила во светот, сите мислеа дека ќе ги преземе сите клучни области во рок од еден месец – почна Зубеница, а потоа се концентрираше на говорот на Путин:

– Во говорот на Владимир Путин забележавме дека Русија одлучи да ги прекине сите можни односи со Западот и дека во иднина има сосема поинаков концепт на надворешна политика. Тоа значи дека пред се се сврте кон Азија, односно кон стратешко партнерство со Кина. Тоа беше очекувано, но за жал мислам дека сега можеме да очекуваме, не само ескалација на војната, туку и дека ќе трае. Верувам дека ќе трае неколку години, а некои проценки велат дека ќе трае уште најмалку 4-5 години.

Бараќ тогаш рече дека постои канал кој е отворен за комуникација меѓу Русија и Америка.

– Видовме кога американскиот претседател дојде во Киев , дека се најави на Моксви и дека постигнаа договор за време на таа посета . Затоа, се уште има комуникација и дипломатски односи во кои се договараат клучните работи. Важно е да се истакне дека сè уште нема желба за нуклеарен конфликт, бидејќи кога НАТО и Русија имаа нуклеарни тестови во октомври, тие се информираа меѓусебно, така што постои тој канал што е отворен за комуникација – рече Барац, а потоа продолжи:

– Во суштина, ако го погледнеме говорот на Бајден и Путин, можеме да заклучиме дека двете страни се подготвуваат за офанзива и дека нивните борци се охрабрени да ја издржат офанзивата. Главната порака е дека во обновата на територијата под контрола на Русија најголема улога ќе имаат оние кои се бореле за неа. Путин објасни дека тоа е позиција која тие не ја избрале, туку дека се нашле во неа. Тој ја нагласи ситуацијата дека не се против народот на Украина, што значи дека се очекува затоплување на односите и мислам дека нема да има акција против цивилни објекти во наредниот период, иако Украинците се плашат од тоа.