„РУСИЈА МОЛИ ЗА ПОМОШ ОД ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЈА“ Шефот на Пентагон предвидува успех на Украина во контраофанзивата поради ОВАА работа

0

Остин рече дека Украина сега има „значителна предност“ во однос на руските сили.

Американскиот секретар за одбрана Лојд Остин смета дека Украина, поради значителното исцрпување на руските сили и доаѓањето на западното оружје, има „многу добри шанси“ да започне успешна контраофанзива во пролетта 2023 година.

Тој го изјави ова за време на сослушувањето во Комитетот за вооружени сили на американскиот Сенат.

Остин рече дека Украина сега има „значителна предност“ во однос на руските сили, иако линијата на фронтот неодамна се префрли од една на друга страна и сега има „прилично сериозни борби во областа Бахмут“ .

– Украинците им нанесоа значителни загуби на Русите, а тие ја исцрпија нивната залиха на оклопни возила на начин на кој никој не можеше да замисли. Сега гледаме како Русија повторно ќе ги деконзервира тенковите Т-54 и Т-55 поради нивото на загубите што ги предизвикаа Украинците – истакна шефот на Пентагон.

Тој додаде дека во овој поглед, ресурсите на Русија се исцрпени, таа се повеќе се соочува со недостиг од артилериска муниција и други работи, и дека е принудена да се обрати за помош до Иран и Северна Кореја .

– Затоа, мислам дека напролет ќе забележиме зголемување на непријателствата, како што се подобруваат условите за маневрирање, и врз основа на она што веќе го направивме и го правиме. Мислам дека Украина ќе има многу добри шанси за успех – нагласи Остин.