Русија ја повика Бугарија да ја преиспита одлуката да му даде на Киев ракети за противвоздушни ракетни системи С-300

0

 – Руската федерална служба за воено-техничка соработка ја повика Бугарија да не доставува ракети за противвоздушни ракетни системи С-300 во Украина, за да не се прекрши меѓународното право.

„Пренесувањето од Бугарија во Украина на ракети за противвоздушни ракетни системи С-300 во областа на непријателствата ќе доведе до ескалација на конфликтот и до невини човечки жртви“, се вели во соопштението на руската федерална служба.

Руската Федерална служба за воено-техничка соработка забележува дека во согласност со член 4 од Договорот меѓу Владата на Руската Федерација и Владата на Република Бугарија од 5 септември 2002 година, трансфер на трета страна на оружје и воена опрема, добиена како резултат на билатерална воено-техничка соработка е недозволив без претходна писмена согласност од Русија.

„Ова е уште еден обид за грубо кршење од страна на бугарското раководство на неговите меѓународни обврски во областа на контролата на оружјето, и покрај повторените објаснувања на руската страна“, се вели во соопштението на руската служба.

Како што претходно објави БТА, Комисијата за одбрана на Народното собрание на Република Бугарија го поддржа предлогот оваа земја да и испрати на Украина нефункционални противвоздушни наведувани ракети од типот 5B55R и муниција за автоматско мало вооружување со калибар 5,56×45 mm што повеќе не се неопходни за потребите на Министерството за внатрешни работи.

Бугарското Национално собрание денеска расправаше за предлог-одлуката за обезбедување дополнителна воена помош за Украина.

Во причините за предлог-одлуката увозниците наведуваат дека Бугарија ќе обезбеди муниција со дефекти што може да ги користи украинската армија. „Нашата земја го нема потребниот капацитет самостојно да ја поправи оваа муниција. Нивната употреба од страна на нашата армија би создала сериозен ризик за животите на бугарските војници. За разлика од Бугарија, Украина изјави дека има капацитет да пушти во употреба таква неисправна муниција и дека ѝ служат на украинската армија да се спротивстави на руското гранатирање на населени места, што доведува до многу цивилни жртви“, се наведуваат во причините за оваа одлука.