РУСИ КОПААТ ровови КАЈ КРИМ? Тие се поставени покрај патиштата кои водат кон полуостровот (ВИДЕО)

0

Руските сили на Крим копаат нови ровови покрај патиштата во близина на Крим, според аналитичарот Брејди Африк од Американскиот институт за истражување на политиката (АЕИ).

„Руските сили во окупираниот Крим копаат нови ровови долж патиштата што водат до полуостровот.

Оваа интерактивна мапа ги прикажува многуте руски теренски утврдувања во Украина и ја поврзува секоја точка со сателитски снимки“, напиша Брејди Африка.

Генерал Бен Хоџис, поранешен командант на американските сили во Европа, ја анализираше војната во Украина и рече дека ако Русите го загубат Крим, тоа ќе биде крај за нив и за Путин.

Окупацијата на Крим несомнено беше клучен момент што предизвика серија други значајни настани. Во Украина ова го означи почетокот на руската агресија, која набрзо се прошири во регионите Доњецк и Луганск.

Крим е главен транспортен центар и задна база за руските трупи распоредени во правец на Керсон и Запорожје и служи како критична стратешка локација.