Рускиот Уставен суд го одби барањето за укинување на Законот за антивоени протести

 Рускиот Уставен суд го отфрли обидот на групите за човекови права да го укинат Законот со кој се забранува говор против руската инвазија на Украина.

Судот го одби барањето за бришење на членот од Законот за управни прекршоци со кој се забранува „јавни дејствија насочени кон дискредитација на употребата на вооружените сили“.

Активистите, вклучително и групата за правна одбрана ОВД-Инфо и забранетата организација за човекови права „Меморијал“, поднесоа тужба во април велејќи дека се прекршени членовите од рускиот Устав, вклучително и слободата на говорот и слободата на совеста.

Еден од тужителите беше опозицискиот политичар Иља Јашин, кој беше казнет три пати поради антивоени изјави, а подоцна беше осуден на осум и пол години затвор во декември минатата година под обвинение за ширење „лажни информации“ за армијата.

Властите отворија повеќе од 6.500 случаи против антивоени активисти, рече ОВД-Инфо, вклучително и луѓе кои организираа независни антивоени демонстрации, ги објавуваа своите мислења на интернет или носеа антивоени симболи на нивната облека.

Поединци се соочуваат со почетна казна до 50.000 рубли (595 американски долари). Доколку го повторат делото се соочуваат со кривична пријава за „дискредитација на вооружените сили“ за што е предвидена затворска казна до пет години, додека за ширење „лажни информации“ за армијата е предвидена казна до 15 години.