Руските пратеници ги повикаа европските парламенти јавно да го осудат палењето на Куранот

„Целосно поддржете ги колегите и осудете го сквернавењето на Куранот, извршено од радикали, како чин на варварство и ксенофобија“

Претседателката на Горниот дом на рускиот Парламент денес ги повика пратениците на европските парламенти јавно да го осудат палењето на Куранот.

Во објава на Телеграм, Валентина Матвиенко рече дека руските пратеници изразиле силен протест поради неодамнешните исламофобични акти во Шведска и Холандија.

„Целосно поддржете ги колегите и осудете го сквернавењето на Куранот, извршено од радикали, како чин на варварство и ксенофобија“, рече Матвиенко.

Таа додаде дека Русија е „единствена земја во која луѓето од различни националности и вери живеат мирно и со респект едни кон други со векови“.

„Злоупотребата на Куранот не ги шокира само муслиманите, туку и претставниците на сите вери во Русија“, нагласи таа.

„Недостатокот на реакции во име на владите и парламентите на европските држави предизвикува посебен бес, негрижа од страна на органите за спроведување на законот и локалните власти“, рече Матвиенко.

„Сметаме дека она што се случи претставува поттикнување на меѓурелигиски раздор. Неприфатливо е да се оправдуваат богохулни антиисламски провокации со цинични оправдувања за слобода на изразување и слобода на говорот.“

„Руските сенатори ги повикуваат европските парламентарци јавно да ги осудат постапките на радикалните екстремисти како манифестација на верска нетрпеливост и да преземат мерки за заштита на правото на муслиманите и претставниците на другите религии на слобода на вероисповед, како и да ги доведат одговорните за провокациите пред лицето на правдата“, порача таа.