Руски шпион во британската амбасада осуден на 13 години затвор, објавена е снимка од кражба на податоци

Дејвид Балантајн Смит, вработен во британската амбасада во Берлин, е осуден за шпионирање за Русија, што нанело штета на тамошната амбасада од 920 илјади евра и значително ги загрози британските интереси

Чуварот во британската амбасада во Берлин, Дејвид Балантин Смит (58), кој беше фатен како шпионира за Русија во 2021 година, е осуден на 13 години затвор. Смит, Шкотланѓанец од Пејсли, беше фатен во тајна операција во 2021 година како собира доверливи документи од амбасадата и им ги предава на руските власти. На судењето, тој се изјасни за виновен по осум обвиненија, вклучително и предавање информации на рускиот воен аташе во Берлин, генерал Сергеј Чукров, во ноември 2020 година.

Тој, сепак, тврдеше дека немал намера да нанесе штета со своите постапки и дека во моментот кога почнал да ги пренесува информациите бил депресивен, осамен и склон кон алкохол. Британскиот суд ги отфрли овие наводи земајќи ја предвид количината на вклучени документи, како и штетата што може да ја предизвика на британските интереси. „Вашата работа беше да ја обезбедите безбедноста на просториите и персоналот во амбасадата. Ова е значително нарушување на довербата што ви беше дадена“, рече британскиот судија, додавајќи дека неговото упорно и софистицирано собирање информации предизвика непријатности до персоналот на амбасадата и нивните семејства. Судијата рече и дека осудениот бил платен од Русија за „неговото предавство“, иако нема докази дека станува збор за поголеми суми пари, пишуваат од Скај њуз.

Смит украл документи од амбасадата и на руските службеници им доставил фотографии и лични податоци на членовите на персоналот. Меѓу тајните документи се и оние кои ја снимале преписката со тогашниот премиер Борис Џонсон. Тој, исто така, продуцираше видео за снимање на просторното уредување околу и внатре во зградата. Овие акции би можеле значително да ги загрозат британските трговски интереси, имајќи предвид дека во исто време британските власти ја прозиваа Русија заради своето воено присуство на украинската граница. Штетата што ја направи Смит на британската амбасада се проценува на 820 илјади британски фунти, односно над 920 илјади евра.

Смит бил фатен од британски агент како пристигнува во амбасадата, претставувајќи се како руски функционер и нудејќи им да ги пренесе руските тајни на британските власти, знаејќи дека осудениот чувар ќе го слушне овој разговор. Смит потоа се обидел да ги копира документите за да ги предаде на руските власти. Сепак, тој направи грешка што чуваше копии од документите. Се слушна и персоналот на амбасадата дека отворено ги поддржува проруските сепаратистички сили во Донбас.

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ГО ПОГЛЕДНЕТЕ ТУКА