САД се загрижени за брзиот развој: Кина наеднаш го прошири својот нуклеарен арсенал!

Иако во извештајот се истакнува дека растот ги надмина проекциите, залихите на Кина сè уште се помали од оние на Русија и САД.

Кина значително ги прошири своите нуклеарни резерви во текот на изминатата година и сега има околу 500 оперативни боеви глави, соопштија САД.

Во годишниот извештај објавен од Пентагон, исто така, се вели дека Пекинг се надева да го удвои својот арсенал на над 1.000 боеви глави до 2030 година.

Сепак, се вели дека Кина останала посветена на политиката на не-прва употреба.

Иако во извештајот беше забележано дека растот ги надмина проекциите, залихите на Кина се уште се помали од руските и американските.

Русија, според официјалните информации, има нуклеарен арсенал од околу 5.889 боеви глави, додека САД можат да распоредат 5.244, според независниот Стокхолмски меѓународен институт за истражување на мирот.

Министерството за одбрана во 2021 година процени дека Кина има околу 400 боеви глави.

  • Не се обидуваме да кажеме дека има големо отстапување од каде се упатуваат, туку сугерираме дека се на пат да ги надминат претходните проекции – изјави во вторникот висок функционер на американското Министерство за одбрана, додавајќи дека прашањето е „од голема загриженост за САД“.

Претседателот Си Џинпинг изјави дека Кина ќе формира „војска од светска класа“ до 2049 година. Откако дојде на власт во 2012 година, тој се обиде да ги модернизира вооружените сили на земјата.

Побрз напредок од очекуваното
Во извештајот на Пентагон објавен во четвртокот се вели дека Кина се обидува да ги „надмине претходните обиди и во обем и во сложеност“ со зголемување на својот нуклеарен арсенал.

Американските власти рекоа дека Пекинг најверојатно ќе заврши со изградбата на три нови кластери на ракетни локации до 2022 година.

Овие полиња вклучуваат најмалку 300 нови силоси за интерконтинентални балистички ракети (ICBM), се вели во извештајот. ICBM се балистички ракети со дострел од повеќе од 5.500 километри.

Ракетните сили на Народноослободителната војска, исто така, се обидуваат да развијат ICBM кои „ќе и овозможат на Народна Република Кина да ги загрози конвенционалните цели во континенталните САД, Хаваи и Алјаска“, се вели во американскиот извештај.

Во анализата се наведува дека Кина, и покрај зголемувањето на нуклеарните резерви, остана „посветена на политиката на „одвраќање“ против непријателски прв удар и „контра-удар“ кога одвраќањето не успее.

Хенри Бојд, виш соработник на Меѓународниот институт за стратешки студии Хенри Бојд, призна дека Кина „се движи малку побрзо од предвиденото“ кон наведената цел од 1.000 боеви глави.

Во извештајот на Пентагон од четвртокот, исто така, се вели дека Пекинг „го зголемил дипломатскиот, политичкиот и воениот притисок“ врз Тајван во последните месеци. Кси, наводно, им наредил на своите одбранбени началници да развијат воени капацитети за повторно да го заземат островот до 2027 година.

Серија балистички летови над Тајван, зголемен број летови во неговиот воздушен простор и голем број воени вежби околу неговите води беа наредени за да се дестабилизира островот, се додава во извештајот на Пентагон.