Седењето го зголемува ризикот од смрт: Експертите откриваат како да се спасите

0

Редовното движење наспроти седењето може значително да го подобри здравјето на срцето, открива нова студија.

Многу возрасни луѓе имаат работи кои бараат од нив да седат поголем дел од денот. Сепак, давање приоритет на физичката активност, дури и во мали количини, може да има позитивно влијание врз целокупната благосостојба.

Новото истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон, објавено претходно овој месец во European Heart Journal, покажува дека заменувањето на седењето со неколку минути вежбање со умерен интензитет секој ден може значително да го подобри здравјето на вашето срце.

Од друга страна, истражувачите откриле дека долгото седење може негативно да влијае на вашето срце и да го зголеми ризикот од смрт.

За да го разберат ова, истражувачите изградиле модел за да утврдат што би се случило ако некое лице менува едно однесување за друго секој ден во текот на една недела.

Моделот анализирал податоци од различни студии кои му овозможиле на истражувачкиот тим да го види влијанието на промената на одредени однесувања. На пример, 54-годишна жена која 30 минути седење го заменила со умерено вежбање, успеала не само да го подобри здравјето на срцето, туку и да го намали обемот на половината за 2,5 см.

Ова истражување не е прва студија која го истражува негативното влијание на седењето врз здравјето и како луѓето можат да ги ублажат овие ризици.