Седењето со часови на компјутер ги зголемува шансите за еректилна дисфункција: Почестите паузи и редовното вежбање се единствениот спас

Веќе многупати е докажано дека седечкиот начин на живот никако не е добар за нашето здравје. Една неодамнешна студија го потврди истото. Имено, тим истражувачи од Кина откриле дека седењето го зголемува ризикот од еректилна дисфункција.

Иако оваа состојба се смета за вообичаена како што стареат мажите, во некои случаи еректилната дисфункција се јавува многу порано. Проблемот е претежно психолошки, а се манифестира како последица на стрес, чувство на вина или ниска самодоверба на мажот.

За други, предвремената еректилна дисфункција може да се појави поради фактори на животниот стил кои влијаат на падот на нивото на тестостерон хормонот или оштетување на функционалноста на крвните садови во машкиот генитален орган. Според студијата, начинот на живот вклучува прекумерно секојдневно седење, што негативно влијае на перформансите на мажот. Од друга страна, функционалноста на ерекцијата значително ќе се подобри со едноставно стоење и почесто вежбање. Сепак, не се согласуваат сите истражувања со ова, оставајќи го отворено прашањето како љубовта кон седењето и релаксирањето може да влијае на сексуалниот живот.

еректилна дисфункција

Еректилната дисфункција (ЕД) е неможност да се постигне и одржи ерекција доволна за задоволителен интимен однос. Се проценува дека 1 од 5 мажи на возраст над 40 години доживува еректилна дисфункција во одреден момент од својот живот, според истражувањето на Клиниката Кливленд.

Врската помеѓу седењето и еректилната дисфункција

За понатамошно истражување, научниците примениле техника наречена Менделова рандомизација за да ги идентификуваат причинско-последичните корелации помеѓу тенденцијата да се вклучат во седечки слободни активности како гледање телевизија или играње игри и појавата на еректилна дисфункција.

Оваа рандомизација ги споредува разликите помеѓу паровите на гени за кои се смета дека играат улога во одредена област на здравјето за да се утврди дали наследувањето на одредени гени предизвикува поврзана состојба. Користејќи податоци од повеќе од 220.000 записи од претходната студија, истражувачите бараа корелации помеѓу гените нагласени со одговорите на прашања за специфични форми на седечко однесување врз основа на слободно време, медицинска историја или самопријавена еректилна дисфункција. Врз основа на добиените бројки, тие откриле дека секои 72 минути поминати на компјутер, ги зголемува шансите за еректилна дисфункција повеќе од три пати.

Покрај тоа, поминувањето повеќе време во релаксација пред компјутер е поврзано и со намалени нивоа на хормонот одговорен за стимулирање на производството на сперма.

Понатамошни истражувања

Врз основа на овие наоди, идните студии би можеле да помогнат дополнително да се утврди дали има нешто специфично во седењето, кликнувањето и „скролањето“ пред компјутерот што ја попречува еректилната функција или како љубовта кон лежењето пред телевизорот придонесува за сексуалната свежина. Имајќи го тоа на ум, важно е да поминувате што помалку од слободното време седејќи.