Се гради нов европски мега-бордел, локацијата ги запрепасти сите: “ОВА НЕМА СМИСЛА!“

0

Европската агенција за лекови (ЕМА) не е задоволна од планот што го разгледува градот Амстердам за формирање нов „еротски центар“ во близина на нивното седиште, соопшти во вторникот регулаторот за лекови.

Со години, Амстердам размислуваше да ја премести легалната проституција од својот историски кварт, а во февруари објави три можни локации.

Две се во близина на новата зграда на ЕМА, која се наоѓа недалеку од големите хотели и финансиската област на градот.

ЕМА го пресели своето седиште во Амстердам во 2019 година, напуштајќи го Лондон откако Велика Британија ја напушти Европската унија.

Во соопштението, агенцијата кажа дека е „многу загрижена“ за плановите за центарот, кој се очекува да вклучува околу 100 „работни простори“ за сексуалните работници, како и барови за забава.

Преместувањето на квартот беше мотивирано од загриженоста за непријатност, трговија со дрога и пијанство, соопшти ЕМА.

Лоцирањето на еротски центар во непосредна близина на зградата на ЕМА веројатно ќе ги донесе истите негативни влијанија врз соседната област“, ​​тврди агенцијата.

Агенцијата соопшти дека е загрижена за безбедноста на нејзиниот персонал и посетителите и истакна дека има договор со холандската влада кој гарантира „безбедност и мир“ во нејзините канцеларии.

Проституцијата во Холандија е легална од 2000 година, а пред тоа со децении се толерирала на одредени места разни организации.

Но, соседството се менува во последните години бидејќи жителите се жалат на прекумерен туризам. Во февруари, градот објави план за забрана на пушење канабис во одредени области.