Се снима серија за Јованка Броз: Главната улога и сопругата на Тито ќе ја игра актерката која сите добро ја познавате

Со години се споменуваше дека Јованка Броз ќе добие своја играна серија, а нејзиното снимање треба да започне во 2025 година.

Зад овој амбициозен проект стои продукцијата и продуцентката на ГФЦ Данка Милошевиќ, позната по филмот и серијата „Вера“, како и по гледаните и признати документарни драмски серии „Јованка Броз и тајните служби“ и „Другарот Марко“. Во моментов се пишува ново сценарио, а се се прави со благослов на семејството Будисављевиќ.

Главната улога веќе ја прифати Снежана Савиќ, која ја играше Јованка во документарната програма „Јованка Броз и тајната служба“. Како консултант на целиот проект работи и Светко Ковач, сценарист и поранешен началник на Воено-безбедносната агенција.

– Имате добри информации, но рано е да се зборува за тој проект – изјави за Курир продуцентката Данка Милошевиќ.

Планот е целата серија да се направи со Американците, а снимањето нема да започне пред летото следната година. Во сите поранешни југословенски републики ќе се одржуваат кастинзи за актери.

Серијата ќе го следи животот на Јованка Броз и по Тито, а публиката ќе дознае каков договор одбила да потпише непосредно пред нејзината смрт. Јованка е родена 1924 година. Била учесник во Народноослободителната борба и сопруга на претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито, а како прва дама учествувала во бројни меѓународни посети, како и приеми на значајни личности кои дојде во СФРЈ. Беше актер и сведок на бројни историски настани… Посебно е интересно како за релативно кратко време од обична работничка во Белата палата стана главна домаќинка во вилата на Ужичка 15, а потоа лице од голема доверба на Тито и помошник секретар во кабинетот на Тито.

Снежана Савиќ претходно за медиумите изјави дека во кариерата најмногу се гордее со улогата на Јованка Броз.

– Засега тоа е круна на мојата кариера. Таа е жена која одбележа една ера. Тоа е тешка улога, има многу современици на Јованка, живи сведоци на времето во кое таа беше прва дама. Беше интересна и како жена и како многу силна личност, не само како придружник на нејзиниот сопруг. Таа и самата беше член на НОБ, имаше чин во војска, беше офицер, мајор. Самата таа беше многу заслужна за позицијата во која се најде – изјави Снежана Савиќ.